Κομισιόν: Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022

16:13 3/3/2021 - Πηγή: BankWars

Τη επίσημη σύσταση, η άρση των ορίων δανεισμού των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επεκταθεί και το 2022, έκανε σήμερα μέσω ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα μέτρο που εφαρμόσθηκε τόσο το 2020 όσο και το 2021, προκειμένου οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, οι τελευταίες της εκτιμήσεις δείχνουν ότι η η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα του 2019 νωρίτερα από τα μέσα του 2022.

Οι υπουργοί

Οικονομικών της Ε.Ε., αποφάσισαν να αρθούν τα όρια δανεισμού των χωρών μελών όταν ξεκίνησε η πανδημία της Covid-19, το επονομαζόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, βάσει του οποίου το έλλειμμα μια χώρας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ της, κάνοντας χρήση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», μια συνθήκη η οποία εφαρμόζεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει ότι «οι πρώιμες ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η γενική ρήτρα διαφυγής πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και το 2022 και να απενεργοποιηθεί το 2023». Σε περίπτωση που η ανάκαμψη σε κάποια από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. είναι βραδύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες, τότε η Επιτροπή θα επανεξετάσει την άποψή της για τα όρια δανεισμού.

«Σε περίπτωση που ενός μέλους η οικονομική δραστηριότητα δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα πριν την πανδημία, θα γίνει πλήρης χρήση όλων των ευέλικτων διαδικασιών που εντάσσονται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ειδικότερα στις προτάσεις για την καθοδήγηση της δημοσιονομικής πολιτικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τον Μάιο η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει τις νέες της προβλέψεις αναφορικά με την ανάπτυξη της Ε.Ε., τον πληθωρισμό και την πορεία των δημοσιονομικών κι έπειτα οι 27 υπουργοί Οικονομικών θα πάρουν την τελική τους απόφαση για τα όρια δανεισμού.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έχουν καταρτίσει τα προσχέδια για τη δημοσιονομική τους στρατηγική, για τα επόμενα δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα