Μητσοτάκης: H EE έκανε ένα βήμα – Ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία – Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα στην περίπτωση της Τουρκίας σχολίασε ο πρωθυπουργός με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου και πρόσθεσε πως τα όσα καταγράφηκαν αποτελούν μία ισχυρή προειδοποίηση στην Άγκυρα. Εξήγησε πως για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός διευκρίνισε ωστόσο πως εφόσον οι προκλήσεις συνεχιστούν είναι και αυτές ένα εργαλείο.

«Στόχος είναι μέσα στο 2021 να εκταμιευτούν οι πρώτοι πόροι από το ταμείο ανάκαμψης. Η Ευρωπαϊκή οικονομία τους έχει πάρα πολύ ανάγκη καθώς το 2021 εκτιμούμε ότι θα είναι η χρονιά

που θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την τραυματική ύφεση του 2020 και θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά τις τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε μία εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υποβάλει μια γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ και συμπεριλαμβάνεται ρητά η επέκταση του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε απολύτως σαφής», είπε στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών εφόσον αυτές ξεκινήσουν η αποχή από παράνομες δραστηριότητες. Ένας όρος που έθεσε η Ελλάδα. Γίνεται και ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού. Όπου τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία από την άλλη γίνεται και σαφής αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπισεί τα δίκτυα των παράνομων διακινητών», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Συνήθως η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Έκανε όμως ένα βήμα το οποίο αποτελεί μία ισχυρή προειδοποίηση, την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Για την Ελλάδα οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή όμως των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο», σημείωσε.

Για τον παράγοντα Μπάιντεν ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πιστεύω ότι στα συμπεράσματα συνολικά αποτυπώνεται μία επιθυμία της Ευρώπης όπως αυτή τουλάχιστον εκφράστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ένα πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία σειρά από ζητήματα. Και από αυτή την πλευρά κάποιες από τις πρώτες δηλώσεις του νέου αμερικανού Προέδρου όπως η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού έγιναν αποδεκτές με ικανοποίηση (…)».

«Είναι πολύ ξεκάθαρο πια πως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώνεται μία άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Κατά συνέπεια πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από μία διαφορετική οπτική. Ως ελληνική κυβέρνηση προσδοκούμε σε μία στενή συνεργασία με τη νέα αμερικανική διοίκηση», σημείωσε.

«Το αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα θα φανεί εν ευθέτω χρόνω. Οι συμφωνίες τηρούνται. Αυτό είπα εχθές και ναι οι συμφωνίες τηρήθηκαν. Γιατί αυτό που αποφασίσαμε στις αρχές Οκτωβρίου είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει περεταίρω κλιμάκωση η ΕΕ θα λάβει αποφάσεις. Και αποφάσεις ελήφθησαν. Και υπήρξε διαπίστωση ομόφωνη ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα προσδοκούσαμε», σημείωσε απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις δηλώσεις Ερντογάν όταν τις διαβάσει ωστόσο σχολίασε: «Οι αποφάσεις είναι δεδομένες. Και ξέρετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιδέχονται ιδιαίτερης αμφισβήτησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μέσα στο συμβούλιο ως προς την Τουρκία δεν έχουν όλοι την ίδια οπτική. Υπήρχαν χώρες που μέχρι πρόσφατα ήταν απολύτως αρνητικές στην επιβολή οποιασδήποτε μορφής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Αυτές οι χώρες σε ένα βαθμό αναθεώρησαν την άποψή τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα