Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Μείωση των φόρων στον τουρισμό

Επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργηση και μείωση των φόρων στη διανυκτέρευση και τη διαμονή, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του ελληνικού τουρισμού, δήλωσε ο κ. Μητσoτάκης, για να προσθέσει ότι αυτό οφείλεται στη δράση των ανθρώπων

του τουρισμού και στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία και πολύ λίγο στην παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο τουρισμός, ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ, είναι θύμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας και της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδίου για την ανάπτυξη και έφερε σαν παράδειγμα την αύξηση φόρου από το 26% στο 29% και την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης.

Υποστήριξε ότι το σημερινό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι εσφαλμένο, καθώς υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα, τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους και βγάζει υπερπλεονάσματα για να κάνει αναδιανομή με πελατειακούς στόχους. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.

Ειδικότερα για τον τουρισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε: «θα επανεξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως καταργηθεί, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε μονομερώς το 2013 και 2014 και μπορούμε να το κάνουμε ξανά, καθώς εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές στην εστίαση και διαμονή στο 22% και 11% αλλά αυτό σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή εκεί που τον αφήσαμε. Οι μικρότεροι φόροι είναι συνθήκη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς διατηρούν οικονομική δυναμική και επιτρέπει στο κράτος να εισπράττει από την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

Αναφερόμενος στο Ελληνικό επισήμανε ότι είναι μία εμβληματική επένδυση και πρόσθεσε ότι η επένδυση θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, αφού θα υπάρχει η απόλυτη βούληση της επόμενης κυβέρνησης. Τώρα, όπως είπε, η μισή κυβέρνηση θέλει να γίνει ενώ η άλλη μισή δεν θέλει, τέτοιες διαφοροποιήσεις όσον αφορά στις επενδύσεις δεν θα υπάρχουν στο εσωτερικό της επόμενης κυβέρνησης. Μίλησε, ακόμα, για αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και για σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό.

«Η Ελλάδα παραμένει ένας καλοκαιρινός προορισμός ήλιου και θάλασσας. Αυτό πρέπει να αλλάξει με τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και με την μετατροπή της Ελλάδας σε πολιτιστικό προορισμό. Υπάρχουν αγορές, όπως της Ιαπωνίας και της Κίνας, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον πολιτιστικό τουρισμό» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας και την ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μιλώντας για τη θέση του τουρισμού στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο τουρισμός είναι αναγκαίος για την οικονομική ανάπτυξη. Συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο από κάθε άλλο τομέα. Ο τουρισμός θα είναι πάντα η προμετωπίδα της ανάπτυξης, αλλά όχι όπως τον ξέρουμε, θα είναι ένας τουρισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και συνέργειες με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η ανάπτυξη της χώρας δεν θα είναι μονοθεματική. Η τελική επιτυχία του τουρισμού δεν πρέπει να μετριέται μόνο με τις αφίξεις, αλλά με τα συνολικά έσοδα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο».

Τέλος, ανέφερε ότι μπορούμε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα για δεύτερη κατοικία Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ενθαρρύνουμε την αγορά μόνιμης κατοικίας και για διαμονή που μπορεί να φθάνει τους έξι μήνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα