Ν. Κοτζιάς: Η Ευρώπη χρειάζεται εμπιστοσύνη

“Η Ευρώπη δεν είναι σήμερα, όπως ήταν πριν από 40 χρόνια, το επίκεντρο του κόσμου. Η Ευρώπη χρειάζεται, όμως, όπως και τότε την εμπιστοσύνη” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Αμβούργο.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν εκ νέου και σε βάθος τα οράματα του Οργανισμού για τον 21ο αιώνα, όπως και να επανεξεταστεί καλύτερα

η γεωπολιτική κατάσταση της Ευρώπης, καθώς τόσο η Ευρώπη όσο και η Βόρεια Αμερική, όπως είπε, δεν είναι σήμερα οι ίδιοι παίκτες που ήταν όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Ελσίνκι. Επισήμανε δε ότι η αναγκαία εμπιστοσύνη, την οποία χρειάζεται η Ευρώπη σημαίνει υλοποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ, επιδίωξη της εμπέδωσης του Κράτους Δικαίου και της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και, πάνω από όλα, των αρχών του ΟΑΣΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στα δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, την τρομοκρατία και την μετανάστευση. “Έχουμε ως εχθρό την τρομοκρατία και θα πρέπει, καταρχάς, να κόψουμε, στην Ευρώπη, τη ροή των κεφαλαίων που την χρηματοδοτούν”, υπογράμμισε. Έκανε δε αναφορά στη Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών με θέμα τον “Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή” που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, όπου, όπως σημείωσε, όλοι οι επικεφαλής των θρησκειών, οι πνευματικοί ηγέτες και οι περισσότεροι ΥΠΕΞ της Μέσης Ανατολής συναντήθηκαν στην Αθήνα για πρώτη φορά. Παράλληλα διατύπωσε την πρόθεση της Ελλάδας να την επαναλάβει και το 2017 και κάλεσε τους ομολόγους του να συμμετάσχουν σε αυτήν. “Αυτή τη φορά θα τη διοργανώσουμε μαζί με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μαχόμαστε ενάντια στον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά”, προσέθεσε.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα καλύτερης άσκησης της πολιτικής στη Μέση Ανατολή και πρότεινε τη δημιουργία “ενός οργανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, ανάλογο με αυτόν που διαθέτουμε εδώ στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, δηλαδή τον ΟΑΣΕ. Τις δομές που έχουμε δημιουργήσει και εμπεδώσει εδώ στην Ευρώπη, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, θα πρέπει να τις μεταφέρουμε και σε αυτήν την περιοχή, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η πλέον ασταθής περιοχή στον κόσμο”. Και προσέθεσε: “Έτσι, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί με όλες τις αραβικές χώρες, και φυσικά με το Ισραήλ, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο θεσμό”.

Μια προκαταρκτική δομή, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί από ελληνικής πλευράς με τη Διάσκεψη της Ρόδου, στην οποία ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη συναντήθηκαν και επιχείρησαν από κοινού να συστήσουν έναν παρόμοιο θεσμό.

Στο θέμα της μετανάστευσης, ο υπουργός Εξωτερικών επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή των ομολόγων του των κρατών- μελών του ΟΑΣΕ, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι ο λόγος που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα είναι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ και ο εμφύλιος στη Λιβύη. “Θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την αντιμετώπιση των αιτιών, παρά να συζητούμε μόνο για το θέμα των προσφύγων. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά η αιτία του βρίσκεται στον πόλεμο, και η Ευρώπη δεν συζητά αρκετά επ’ αυτού”, είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει την παρατήρηση που είχε διατυπώσει και κατά την άτυπη σύνοδο του ΟΑΣΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Πότσνταμ. “Θεωρώ”, είπε, “ότι είναι κρίμα να συναντώνται εδώ εκπρόσωποι 67 κρατών και να μην κάνουμε μία εκτεταμένη συζήτηση, αλλά αντιθέτως, να διαβάζουμε δηλώσεις που έχουμε προετοιμάσει. Αυτό δεν θα είναι καλό για την επίλυση των μελλοντικών προβλημάτων”.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τη γερμανική προεδρία του ΟΑΣΕ και προσωπικά τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα