Τη μη έκδοση αποφάσισε το δικαστήριο για τους δύο τελευταίους Τούρκους στρατιωτικούς

Αρνητική θέση για την έκδοση των δυο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών, έλαβε το Συμβούλιο Εφετών, που απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών, αίροντας παράλληλα και την προσωρινή τους κράτηση.

Την μη έκδοση των δύο αξιωματικών ζήτησε και ο εισαγγελέας, Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος στην αγόρευσή του κάλεσε τους δικαστές να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και σεβόμενοι την δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, να απορρίψουν το τουρκικό αίτημα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης: «Είστε δικαστές, όχι διπλωμάτες

και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας. Καλείστε να βγάλετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, που είναι πολύ πιθανό ελάχιστοι συνάδελφοι σε όλη τους την καριέρα, να τους τύχει τέτοια υπόθεση. Τα κράτη, για να πατάξουν το έγκλημα, έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμβάσεις περί εκδόσεων. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς κατ? εμέ, αυτή η χώρα έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία. Η πρώτη χώρα είμαστε που ασχολήθηκε με την έννοια άσυλο. Αντικειμενικά, αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά, ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου; Που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα, εδώ και 200 χρόνια, δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν, έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη. Αν τέλεσαν αδίκημα, να δικαστούν, να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα; Η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε το αίτημά τους, λέει ότι γίνονται βασανιστήρια. Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει. Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια, ίσως καθ? υπερβολή, αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους, γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά με υπεράριθμους και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή;»

Keywords
Τυχαία Θέματα