Νέο τρίγωνο διαπλοκής από την κυβέρνηση “βλέπει” η Wall Street Journal

Για αναβίωση του τριγώνου διαπλοκής τράπεζα – κυβέρνηση – ΜΜΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο η Wall Street Journal, η οποία αναφέρεται στο ζήτημα της τράπεζας Αττικής και στην υπόθεση Στουρνάρα.

Σε άρθρο

του δημοσιογράφου Γιάννη Παλαιολόγου στην αμερικανική εφημερίδα, αναφέρεται πως “η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ελλάδας, της οποίας ηγείται η σκληρή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως έχει πολλά από τα απολυταρχικά ένστικτα των κομμουνιστών πρώην εταίρων της, τις αξίες των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι απεχθάνεται”.

Στη συνέχεια, η WSJ αναφέρεται στην υπόθεση Στουρνάρα και την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, τονίζοντας ότι “συνέβη μόλις λίγες ώρες αφού ο κ. Στουρνάρας ειδοποίησε την κυβέρνηση ότι έβαζε βέτο στις επιλογές της για θέσεις – κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της Attica Bank. Η Τράπεζα Αττικής είναι ένας δανειστής σε μπελάδες συνδεδεμένος στενά με τον κατασκευαστικό τομέα. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα είπε ότι μέχρι να ξεακαθαρίσει το ζήτημα ηγεσίας, τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής θα παγώναν”.

Συνεχίζοντας, το άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου αναφέρει ότι “ο κ. Στουρνάρας εδώ και πολύ καιρό είναι ο κακός στην εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική κρίση. Οι πρώτες τους συγκρούσεις έγιναν όταν ήταν υπηρεσιακός υπουργός ανάπτυξης το 2012. Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να τρέξει έναν αριθμό μεγάλο επενδύσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για πολιτικό πραξικόπημα. Μετά, τον Μάρτιο του 2014 ήταν ο υπουργός Οικονομικών της συντηρητικής κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον αποκάλεσε ‘τον βασικό εκτελεστή του συμβολαίου εξόντωσης της Ελληνικής οικονομιίας και των Ελλήνων'”.

Στη συνέχεια, η Wall Street Journal αναφέρεται στην κόντρα Βαρουφάκη – Στουρνάρα και τις κατηγορίες του πρώτου εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, περί “εσωτερικού εχθρού, ο οποίος ήταν συνεχώς αντίθετος στην συκγρουσιακή διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα”.

Το άρθρο αναφέρεται και στην υπόθεση Καλογρίτσα, τονίζοντας πως η Τράπεζα “έχει χρηματοδοτήσει αφειδώς τα κατασκευαστικά επιχειρηματικά ενδιαφέροντα το Χρήστου Καλογρίτσα, μια πηγή χρηματοδότησης η οποία έφτασε στο απόγειο της κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα έμπαινε σε capital controls. Οι περισσότερες δουλειές του κ. Καλογρίτσα σχετίζονται με έργα του Δημοσίου”. Επιπρόσθετα, η Wall Street Journal αναφέρεται στην αποχώρηση Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις σφοδρές αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι “φαίνεται πως παλιό τρίγωνο των κυβερνήσεων, τραπεζών και ιδιοκτητών καναλιών το οποίο πολέμησε τόσο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγει. Κυρίως από τη στιγμή που φαίνεται πως η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πρόθυμη να διαλύσει το παλιό σύστημα, αλλά επιδιώκει να αντικαταστήσει τους πλαιούς παίκτες με νέους, πιο κοντά στν καρδιά της”.

Keywords
Τυχαία Θέματα