ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Τα λέμε σε… 15 χρόνια για το ελληνικό χρέος – Πλαφόν 15% στο κόστος εξυπηρέτησης

Για λύση στο ελληνικό χρέος σε βάθος 15ετίας έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Reuters. Όπως τόνισε, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να γίνει μέσω της τοποθέτησης του ορίου της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ της χώρας, όπως έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι αφού η Ελλάδα περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση, τότε θα τεθεί επί τάπητος αν η ελάφρυνση αυτή θα είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά και εφόσον ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις ή αν θα πρέπει να συνδυαστούν οι δύο αυτές προτάσεις.

«Υπάρχει ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε, και αυτή αφορά την εξέταση των ετήσιων αναγκών του χρέους. Φαίνεται να υπάρχει, επίσης, μια ευρεία αποδοχή ότι ένα καλό ύψος για το όριο θα ήταν να τεθεί στο 15% του ΑΕΠ το μέγιστο.

Και τρίτον, και σε αυτό εργαζόμαστε με τη Κομισιόν και το ΔΝΤ, ότι θα πρέπει να έχουμε μια κοινή βάση για τα σενάρια εφαρμογής, δηλαδή ποιες είναι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή θα συμβεί σε ένα δυσμενές σενάριο όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό;» υποστήριξε ο Dijsselbloem, ο οποίος τάχθηκε κατά μιας συμφωνίας για μια πλήρη και πρόωρη μείωση του χρέους, επισημαίνοντας ότι αυτό ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Θα εξετάσουμε αν υπάρξουν “κορυφές” στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του ESM έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια.

Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα – είναι πολύ μακριά» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως είπε ο Dijsselbloem, αν και το ΔΝΤ «πάντα εργάζεται με τη λογική του 15%», αν κριθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα «τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε με το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα ίσως να χρειαστεί πιο γενναιόδωρους όρους με τα ετήσια κόστη να περιορίζονται στο 10% του ΑΕΠ.

Βάσει του δημοσιεύματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ιδιωτικές συζητήσεις λένε ότι το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους της Ελλάδας την ώρα που το ίδιο περιμένει να αποπληρωθεί πλήρως.

«Με τα 86 δισ. του ESM αυτό που κάνουμε είναι να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ γιατί το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό. Τα αποπληρώνουμε με τα δάνεια του ESM που είναι πολύ-πολύ φθηνότερα.

Ένα μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να μειώσουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων» υπογραμμίζει ο Dijsselbloem, τονίζοντας πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα ακόμα και χωρίς να δανείσει νέα χρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα