Ο Τραμπ με tweet απειλεί την Κίνα με νέους δασμούς – Καλεί τις βιομηχανίες να παράγουν στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί την Κίνα να κλείσει με την Ουάσινγκτον τώρα μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί όταν εκείνος θα έχει επανεκλεγεί στο Λευκό Οίκο, κάτι που θεωρεί δεδομένο.

«Θεωρώ πως η Κίνα αισθάνθηκε ότι ηττήθηκε τόσο άσχημα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, που μπορεί κάλλιστα να περιμένει ως τις επόμενες εκλογές, το 2020, για να δει μήπως μπορεί να φανεί τυχερή και να κερδίσει

κάποιος Δημοκρατικός, περίπτωση στην οποία θα συνεχίσει να κλέβει από τις ΗΠΑ πάνω από 500 δισ. δολάρια τον χρόνο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Το μόνο πρόβλημα είναι πως ξέρει ότι θα κερδίσω (έχω τους καλύτερους αριθμούς για την οικονομία και την απασχόληση στην ιστορία των ΗΠΑ, και πολλά περισσότερα) κι η συμφωνία θα γίνει πολύ χειρότερη γι’ αυτήν αν πρέπει να τη διαπραγματευθούμε στη δεύτερη θητεία μου. Θα ήταν σοφό από μέρους της να ενεργήσει τώρα, αλλά [στο μεταξύ] λατρεύω να εισπράττω μεγάλους δασμούς».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Τραμπ με την οποία προέτρεπε τις αμερικανικές βιομηχανίες και εταιρείες να παράγουν οι ίδιες στις ΗΠΑ προϊόντα που θέλουν αντί να εισάγουν κινεζικά, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να επηρεαστούν από τους δασμούς. «Ποιος είναι ένας πανεύκολος τρόπος να αποφύγετε τους τελωνειακούς δασμούς; Κατασκευάστε τα αγαθά σας και τα προϊόντα σας στην παλιά καλή Αμερική. Είναι πολύ απλό!»

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25% την Παρασκευή.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία για βαρύτερους δασμούς στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Μία τέτοια απόφαση, αν ληφθεί, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να εφαρμοστεί, αλλά επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να πιέσει κι άλλο την Κίνα, ενώ συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα