Οι επενδυτικές προτάσεις της Saxo Bank – Βλέπει νέα κρίση και χρεοκοπίες

Σύμφωνα με την Saxo Bank o κύκλος της «φούσκας» του χρέους, που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’80 και συνεχίζεται και μετά το 2010 έχει προκαλέσει ορισμένες από τις πιο οδυνηρές χρηματιστηριακές καταρρεύσεις, όπως αυτή του Nasdaq, μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την εφαρμογή της πλέον επεκτατικής νομισματικής πολιτικής όλων των εποχών.
Σύμφωνα με τη Saxo Bank τα επόμενα

στάδια της κρίσης θα είναι τα ακόλουθα:

1. Ο κύκλος του χρέους έχει παγώσει καθώς Κίνα και ΗΠΑ προχωρούν σε απομόχλευση.

2. Τα αποθέματα πιστώσεων έχουν καταρρεύσει.
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018.
Σήμερα ο δείκτης κυκλοφορίας χρήματος Μ2 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να επιτύχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6%.

3. Ο χαμηλότερος όγκος των πιστώσεων οδηγεί σε ένα ισχυρότερο δολάριο (άλλωστε οι ΗΠΑ αναπτύσσονται ταχύτερα από την υπόλοιπη υφήλιο), σε αύξηση των περιθωρίων κόστους της χρηματοδότησης και σε μία mini κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

4. Η κατάσταση της Τουρκίας δημιουργήθηκε και από τις παραπάνω αιτίες αλλά έγινε χειρότερη εξαιτίας της μη δημοκρατικής διακυβέρνησης Erdogan και της εφαρμογής μίας αφελούς νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Οι αγορές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως την αιτία της mini κρίσης των αναδυόμενων, αλλά δεν είναι αυτή η μόνη αιτία.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές φαίνεται ότι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε πριν από μία νέα κρίση ανάλογη με αυτή στην Ασία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή μία νέα κρίση ρευστότητας.

Τι μπορεί να συμβεί;

1. Πιθανότητα 25% η Τουρκία να χρεοκοπήσει τους επόμενους 12 μήνες: Ο Erdogan δεν ακολουθεί τις τρεις στάνταρντ πρακτικές αντιμετώπισης μίας χρηματοδοτικής κρίσης: επιθετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αναζήτηση βοήθειας από το εξωτερικών (ΕΕ ή ΔΝΤ) και δημιουργία ενός «κλειστού» συστήματος ανταλλαξιμότητας της λίρας.
Η τρέχουσα αντίδραση της Τουρκίας δεν βασίζεται σε κανέναν από τους παραπάνω τρόπους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές.

2. Πιθανότητα 25% στροφής της πολιτικής ποσοτικής σύσφιξης της Fed, την οποία θα ακολουθήσει και η ΕΚΤ αλλά και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες: Αυτό μπορεί να συμβεί προς τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας όταν ξεκινά η συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hall.
Εν γένει η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ αλλά και η ανάπτυξη της χώρας έχουν φθάσει στο ζενίθ τους και η mini κρίση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας και των δασμών του Trump, δημιουργεί την ανάγκη αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.
Η παγκόσμια οικονομία πλησιάζει τη στασιμότητα.

3. Πιθανότητα 25% η Κίνα να αποτελέσει τον «σωτήρα» όπως συνέβη την περίοδο 2007 – 2008: Η Κίνα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, προχωρά σε χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής καθώς οι στόχοι ανάπτυξης που έχει θέσει επιτυγχάνονται, μεν, αλλά οριακά.
Το πρόσφατο sell off στην τεχνολογία είναι μία ανησυχητική ένδειξη.
Η Κίνα, πάντως, μοιάζει να κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που υπάρχουν και το πιθανότερο είναι ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου.

4. Πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης στο 23%: Βάσει των παραπάνω η ύφεση μπορεί να καταφθάσει είτε στο δ’ τρίμηνο του 2018 ή στο α’ τρίμηνο του 2019.
Αυτή η κρίση θα προέλθει από τον μη ορθό υπολογισμό της καταστροφής που προκαλεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: η επιβολή δασμών, η αύξηση του κόστους κεφαλαίου και το γεγονός ότι το πιο ακριβό δολάριο καθιστά ακόμη πιο ευάλωτες τις χώρες με υψηλό χρέος.

5. Πιθανότητα 2% ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας: Βάσει αυτού του σεναρίου η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να «σηκώσει» το βάρος της παγκόσμιας οικονομίας και να τη συμπαρασύρει ανοδικά, η Ιταλία θα επιτύχει ανάπτυξη 3% και η ΕΕ θα λύσει το ζήτημα του Brexit.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τίποτε δεν είναι απίθανο.

Επενδυτικές επιλογές

Βάσει των παραπάνω η Saxo Bank προχωρά και σε προτάσεις προς τους επενδυτές για όλους τους «τύπους» assets.

Συνάλλαγμα: Long θέσεις σε δολάριο, γιέν και ελβετικό φράγκο και αγορά χρυσού.
Επενδύσεις σταθερού εισοδήματος: Long θέσεις σε 10ετή αμερικανικά ομόλογα (επενδυτικά καταφύγια).
Εμπορεύματα: Σιτηρά αλλά με προσεκτική έκθεση.
Αναδυόμενες: Η κινεζική αγορά αρχίζει να γίνεται πιο φθηνή. Αγορές σε μικρές αναδυόμενες αγορές.
Μετοχές: Κλάδος Κοινής Ωφέλειας, κεφαλαιακών αγαθών (είναι φθηνά), στροφή από αμερικανικές μετοχές σε μετοχές αναδυόμενων και Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα