Οι θεσμοί λένε “όχι” στην προστασία Α’ κατοικίας – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Αντίθετοι στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών εμφανίζονται οι θεσμοί κατά την πρόσφατη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αξιολόγησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής».

Οι θεσμοί είναι αρνητικοί στη θεσμοθέτηση ενός νέου προγράμματος κρατικής επιδότησης της α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, υποστηρίζοντας ότι η διαρκής ανανέωση της προστασίας πρώτης κατοικίας έχει λειτουργήσει ως ένας άτυπος μηχανισμός ασυλίας, παρόμοιος με τον νόμο Κατσέλη.

Το θέμα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά εάν

η πρόταση της κυβέρνησης απορριφθεί, ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας νοικοκυριών ακόμη και με χαμηλά εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πρόγραμμα επιδότησης στο στεγαστικό δάνειο από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022.

Η επιδότηση θα ισχύσει για έναν τουλάχιστον χρόνο, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.

Με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου θα προκύπτει η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα