Πάιατ: Η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις

09:45 7/9/2018 - Πηγή: BankWars

«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», σημειώνει εισαγωγικά στο άρθρο του στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», ο Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Κάτω από τη φράση-κλειδί, «το 2018

είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα», ο κ. Πάιατ αναφέρεται στο άρθρο του στο «Πρακτορείο», στην ιδιαίτερα σημαντική παρουσία κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών στην 83η ΔΕΘ , αλλά και στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία στους τομείς Άμυνας, Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομίας.

Και, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει εν κατακλείδι, «η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλά μόνο μία στάση σε μία μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».

Ολόκληρο το άρθρο του Τζέφρι Πάιατ, πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», που είναι αφιερωμένο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ακόμα περισσότερο όταν τον Οκτώβριο του 2017 η συμμετοχή μας επισημοποιήθηκε στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, όπου ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε δεκτή την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.

Θεωρήσαμε άριστη την χρονική συγκυρία, καθώς θα γιορτάζαμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης. Θα τιμούσαμε επίσης μία συμμαχία που είναι θωρακισμένη από τότε που και οι δύο χώρες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.

Όμως ποιος θα μπορούσε να προβλέψει πόσο σημαντική θα ήταν η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ; Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα.

Έχουμε δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σχέση μας αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα: υπογράψαμε συμφωνία που θα επιφέρει κρίσιμο εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των F-16, διευρύναμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συμφωνήσαμε για την εγκατάσταση μη εξοπλισμένων MQ-9 στη Λάρισα, τα οποία – μαζί με τα CH-47 ελικόπτερα Chinook, που είχαν νωρίτερα παραχωρηθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τραγικών δασικών πυρκαγιών στην Αττική. Το Ελληνικό Ναυτικό διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με την Ομάδα Κρούσης του Harry S. Truman και το αμερικανικό πλοίο μαζί με τα ελικόπτερα Blackhawk εδώ στη ΔΕΘ είναι σύμβολα των κοινών προσπαθειών την τελευταία χρονιά.

Βλέπουμε παρουσίες κορυφαίων αμερικανικών εταιριών στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υποστηρικτές, όπως οι Microsoft, Google, CocaCola, Cisco, Visa, IBM, Intralot, Pfizer, και Hewlett-Packard, που δίνουν έμφαση στη θεματική ενότητα «Αξιοποιώντας την ισχύ της καινοτομίας και της δημιουργικότητας» και καταδεικνύουν την δέσμευσή τους να επενδύσουν και να είναι παρούσες στην Ελλάδα. Η Exxon-Mobil μόλις κέρδισε την προσφορά για έρευνες ανοικτά της Κρήτης, η Avis επέστρεψε στην ελληνική αγορά με επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρίες Hyatt, Marriott και Wyndham ανοίγουν νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η Tesla άνοιξε νέο ερευνητικό γραφείο. Η ΟΝΕΧ ξανάδωσε ζωή στο σημαντικό Ναυπηγείο της Σύρου. Αυτές είναι κάποιες από τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν και βλέπουμε την ΔΕΘ ως απαράμιλλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να τονίσει τις ευκαιρίες και να επικοινωνήσει με μεγάλους αμερικανούς επενδυτές.

Η ΔΕΘ επίσης γιορτάζει τις πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα μαζί με τις δυτικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για τις δημοκρατίες μας. Σε όλη την πόλη βλέπεις δείγματα συμβολικών αμερικανικών έργων τέχνης και ευχαριστούμε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια που τα φιλοξενούν στα καίρια σημεία του δικτύου δημοσίων μεταφορών στην πόλη. Γιορτάζουμε την 70η επέτειο του κορυφαίου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών Fulbright και έχουμε μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, μία εκδήλωση για την εκπαίδευση, άλλη για την καλαθοσφαίριση, ένα δημοσιογραφικό συνέδριο, και πολλά προγράμματα υποστήριξης ελληνικών νεοφυών εταιριών και επιχειρηματιών, τομέας που είναι κρίσιμος για την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Όταν ολοκληρωθεί η ΔΕΘ θα έχουμε κι άλλη, αρκετή δουλειά να κάνουμε. Πριν από το τέλος του 2018 προσβλέπουμε στην έναρξη στρατηγικής σημασίας διακυβερνητικού διαλόγου για να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πομπέο και Κοτζιά. Η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλά μόνο μία στάση σε μία μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα