Παρασκήνιο και πιέσεις για το ελληνικό χρέος – Όλα κρίνονται στο Μπάρι της Ιταλίας 11-13 Μαΐου

23:41 5/5/2017 - Πηγή: BankWars

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που απομένουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι εφικτό έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, εκτιμά σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η Süddeutsche Zeitung.

Στο μεταξύ στην

ενημέρωση του Π.Τόμσεν στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την συμφωνία Αθήνας – Θεσμών, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ANT1 στην Ουάσιγκτον,το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, επανέλαβε την πάγια θέση ότι πρέπει να υπάρξει “πραγματική δέσμευση” των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο ΔΝΤ φαίνεται να έχουν θέσει ως επόμενο κρίσιμο χρονικό ορόσημο, για μια ενδεχόμενη σύγκλιση των δανειστών στο θέμα αυτό, την Σύνοδο των υπουργών του G7 που διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως 13 Μαΐου. Εκεί, όπου εκτός απροόπτου θα μεταβεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συνέλθει στο περιθώριο της Συνόδου το Washington Group για να παρουσιαστεί στην γενική διευθύντρια του Ταμείου, το πακέτο των προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να πειστεί για επιστρέψει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης .

Η Süddeutsche Zeitung

Όπως σχολιάζει, «θερμές φάσεις υπήρξαν επανειλημμένα στην επτάχρονη ιστορία της ελληνικής κρίσης. Τώρα τα πράγματα έχουν φτάσει πάλι σε παρόμοιο σημείο, ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου αυτή τη φορά η κατάσταση να μην γίνει υπερβολικά θερμή».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου, στη συνεδρίαση του Eurogroup σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών επιδιώκουν να φτάσουν σε μια συμφωνία. Η SZ διευκρινίζει ότι επιδιώκεται μια επί της αρχής συμφωνία με το ΔΝΤ και σημειώνει ότι «στις Βρυξέλλες υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτή θα επιτευχθεί».

Όπως σχολιάζει ο Γερμανός ανταποκριτής, «τόσο πολλή αισιοδοξία σπάνια υπήρξε. Οι προϋποθέσεις για μια χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου εδώ και μεγάλο διάστημα δεν ήταν τόσο καλές όσο τώρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει 140 προαπαιτούμενες δράσεις, οι 60 εκ των οποίων είναι νόμοι που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.

Η δεύτερη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η εκπόνηση και παρουσίαση μιας στρατηγικής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία, «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή –εφόσον χρειαστεί- μετά το τέλος του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

Πιθανή απόφαση για εκταμίευση στις 15 Ιουνίου

Η SZ σημειώνει ότι πιθανά μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους έχει επεξεργαστεί ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και, όπως διευκρινίζει, αυτά περιέχονται στην απόφαση του Eurogroup ήδη από τον Μάιο του 2016.

Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, «το ζητούμενο είναι τώρα τα πιθανά μέτρα να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε το ΔΝΤ να βρει εν τέλει μια αξιόπιστη στρατηγική που θα του επιτρέψει να εμπλακεί (σ.σ. στο ελληνικό πρόγραμμα)».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εφόσον σε δύο εβδομάδες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνήσουν με το ΔΝΤ το Eurogroup θα μπορούσε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. «Ακολούθως το Ταμείο θα αποφάσιζε στην Ουάσιγκτον εάν θα συμμετάσχει οικονομικά στο δανειακό πρόγραμμα. Εφόσον το πράξει, θα μπορούσαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνάντησή τους στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να αποφασίσουν την επόμενη εκταμίευση από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ», γράφει η SZ, προσθέτοντας ότι το ποσό που θα εκταμιευθεί θα κινείται στα επίπεδα των επτά δισ. ευρώ, όσο και οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα τον Ιούλιο.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΜΣΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΕΜΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Η απάντηση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν στο Βερολίνο και στον Β. Σόιμπλε, ήρθε μέσα από την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου για την συμφωνία Αθήνας – Θεσμών, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ANT1 στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε ο ανταποκριτής, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ, επανέλαβε την πάγια θέση ότι πρέπει να υπάρξει “πραγματική δέσμευση” των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά αξιόπιστες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της Ελλάδας και προς την κατεύθυνση αυτή κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα