Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου – Η πορεία της στο ΠΑΣΟΚ, η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην ΕΟΚ

UPD 18.00. Έφυγε σήμερα Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η Βάσω Παπανδρέου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του κόμματος. Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο στις 15.00 στον τόπο καταγωγής της, τα Βαλιμίτικα Αιγίου.

Την είδηση

του θανάτου της έκανε γνωστή μέσω του Facebook ο γιατρός Παναγιώτης Λούσκος.

Η οικογένεια της με ανακοίνωση που εξέδωσε προτρέπει αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στην οργάνωση Φλόγα.

Η κατάθεση γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό της ΦΛOΓAΣ, ηλεκτρονικά ή σε τραπεζικό κατάστημα , στα εξής ΙΒΑΝ:

Alpha Bank – GR8001401120112002002011686

Eurobank – GR6602600630000460100128261

EΘNIKH TPAΠEZA – GR2501101920000019248000010

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ – GR6301720150005015020641423

Aφού ολοκληρωθεί η κατάθεση πρέπει να συμπληρωθεί το Δελτίο Δωρεάς για να λάβετε απόδειξη

Ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει το όνομα της θανούσης για να ειδοποιηθεί η οικογένεια της Βάσως Παπανδρέου στην μνήμη της οποίας κατατέθηκε η Δωρεά.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και εξελέγη για πρώτη φορά βουλεύτρια το 1981.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ισότητα των φύλων και έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν η πρώτη γυναίκα Επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ από το 1989 έως το 1993 (με χαρτοφυλάκιο την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων), όταν και είχε συγκρουστεί με συντηρητικούς ηγέτες και κυρίως με την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ως υπουργός Εσωτερικών, θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Προώθησε την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχύρωσε τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία.

Στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων το 1994, στο οποίο εκτός από την Βάσω Παπανδρέου, συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αμφισβητούσαν ευθέως τον Ανδρέα και την ικανότητά του να παραμείνει στην εξουσία, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Βάσω Παπανδρέου είχε ηγετικές φιλοδοξίες. Ωστόσο, όταν ετέθη θέμα ποιος από τους 4 θα βγει μπροστά απέναντι στον Ανδρέα, ο Πάγκαλος έδειξε Σημίτη και συμφώνησαν όλοι. Στην διαδρομή ασκούσαν δριμεία εσωκομματική αντιπολίτευση στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με αποκορύφωμα την συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1995, στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ στο Κάραβελ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου απάντησε σκληρά στους αμφισβητίες του λέγοντας: «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο υπό περιορισμό, υπό επιτροπεία, υπό κηδεμονία, ας τον αναζητήσουν αλλού, εγώ δεν προσφέρομαι». Κάλεσε μάλιστα – χωρίς να κατονομάσει κανέναν – όποιους νομίζουν ότι πρέπει να πάμε  «θέλοντας και μη σε κυβερνήσεις συνεργασίας πολλών μικρών και αδύναμων κομμάτων, ας δοκιμάσουν. Ας πάρουν την ευθύνη να δημιουργήσουν τα δικά τους κόμματα, να μετρηθούν και να έρθουν να ξανασυζητήσουμε».

Η Βάσω Παπανδρέου ένιωσε ότι θίγεται. Σηκώθηκε από τη θέση της, προχώρησε στο διάδρομο και σχεδόν πέταξε ένα σημείωμα στον Ανδρέα, μπροστά στον έκπληκτο ακροατήριο, τις κάμερες και τους δημοσιογράφους.

«Εμμέσως πλην σαφώς, αναφέρεσαι σε εμένα και μου αποδίδεις προθέσεις που δεν έχουν σχέση με τις θέσεις μου. Ζητώ να μου δοθεί ο λόγος αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας σου έγραφε το σημείωμα.

Στην τελευταία της θητεία, 2009-2012 είχε στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου αλλά στην πορεία και ενώ η χώρα μπήκε σε μνημόνια και είχε ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, απασφάλισε. Είχε συγκρουστεί σε μια συνεδρίαση ΚΤΕ Οικονομίας με τον τότε ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Μας οδηγείτε σε συλλογική κατάθλιψη» του είχε πει, για να αποκαλύψει: «Τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο».

Αποτραβήχτηκε σταδιακά από την πολιτική και τα τελευταία χρόνια ζούσε με τις αδελφές της στο σπίτι της στο Χαλάνδρι.

Στη Βουλή τιμήθηκε η μνήμη της με ενός λεπτού σιγή, την ώρα που ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα βρισκόταν πάνω στα βουλευτικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε στην Ολομέλεια τον θάνατο της πρώην υπουργού. «Υπήρξε αντίπαλο δέος της Μάργκαρετ Θάτσερ κατά την θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε κάνοντας λόγο για μία πολιτικό «με ένα απαράμιλλο θάρρος στην άποψη της, δεν διαπραγματευόταν ποτέ και δεν υποχωρούσε από τις απόψεις της», ενώ πρόσθεσε ότι είχε έγκαιρα δει τους κινδύνους από την επέλαση των ανισοτήτων.

Για μια σπουδαία γυναίκα, που αγωνίστηκε για τις γυναίκεσς στην πολιτική, την έμφυλη βία και την ισότητα των φύλων έκανε λόγο η Ρένα Δούρου. «Δεν ξεχώριζε νεαρότερες, παρότι δεν άνηκα στο ΠΑΣΟΚ και ήμουν στον Συνασπισμό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Βάσω Παπανδρέου, όταν επισκέφθηκε την Τεχεράνη, φόρεσε καπέλο αρνούμενη τη μαντήλα.

Ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Οικονόμου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο ΠΑΣΟΚ και τους οικείους της, λέγοντας ότι «κοσμούσε τα κοινοβουλευτικά και πολιτικά ήθη της χώρας», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Σία Αναγνωστοπούλου έκανε αναφορά στην πολιτική της διαφρομή και τον αγώνα της για την ύπαρξη των γυναικών στον δημόσιο βίο.

Keywords
παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, εοκ, γυναικα, εοκ, πεθανε, alpha bank, θεοδωρος παγκαλος, κωστας σημιτης, κηδεία, facebook, ιβαν, alpha, μνήμη, ασοεε, εομμεχ, ελλαδα, κεπ, συμμετοχή, σταυροι, αθηνα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, βουλη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, δουρου, κομματα, μνήμη, ασοεε, εομμεχ, θαρρος, θεμα, θητεια, ιβαν, πλαισιο, φλογα, ωρα, ανδρεας παπανδρεου, ατομα με ειδικες αναγκες, γινει, γινεται, δεος, δημοσιο, διδακτορικο, δοθει, δυναμικο, εδρανα, ηθη, εκπαιδευση, εσωτερικων, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφυγε, ζωη, κηδεία, ηλικια, υφυπουργος, ιστορικο, καμερες, λογο, μεριμνα, μεσοπροθεσμο, οικογενεια, ονομα, οξφορδη, παγκαλος, παμε, παπακωνσταντινου, πεμπτη, προβληματα, ρολο, σαββατο, συνεχεια, συμμετοχή, συλλυπητήρια, σημιτης, σπιτι, φορα, αυγερινος, ηγετες, χωρα, ηλεκτρονικα, κωνσταντινου, κωστας, μπροστα, θεματα, θεσεις, υγειας
Αναζητήσεις
pethane-i-vaso-papandreou.htm
Τυχαία Θέματα