Σε απώλεια 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ μπορεί να οδηγήσει έως το 2050 η παγκόσμια κρίση νερού

Καταστροφές στις οικονομίες μπορεί να προκαλέσει η παγκόσμια κρίση νερού, εάν δεν ληφθούν γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπισή της, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, όπως προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, μια διεθνής ομάδα ηγετών και εμπειρογνωμόνων.

«Οι αδύναμες οικονομίες, η καταστροφική χρήση γης και η συνεχής κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων έχουν συνδυαστεί με την επιδεινούμενη κλιματική κρίση και έχουν θέσει τον παγκόσμιο κύκλο του νερού υπό πρωτοφανή πίεση» αναφέρει συγκεκριμένα η επιτροπή, εκτιμώντας ότι

σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία ή αστάθεια στη συνολική διαθεσιμότητα νερού.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, υπολογίζεται ότι η απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι 8% παγκοσμίως έως το 2050 και θα φτάσει έως και 15% στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

«Σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη αντιμετωπίζει λειψυδρία. Καθώς αυτός ο ζωτικός πόρος γίνεται όλο και πιο σπάνιος, η επισιτιστική ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάπτυξη κινδυνεύουν και εμείς επιτρέπουμε να συμβεί αυτό» σημειώνει ο Γιόχαν Ρόκστρομ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις του Πότσνταμ και ένας από τους τέσσερις συμπροέδρους της επιτροπής.

Η έκθεση ζητεί μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της θέσης του νερού στις οικονομίες, με αλλαγή παραδείγματος, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από το τοπικό έως το παγκόσμιο επίπεδο, και την ενθάρρυνση των καινοτομιών και των επενδύσεων με βάση όχι το βραχυπρόθεσμο κόστος και όφελος, αλλά με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να επιφέρουν σε ολόκληρη την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται μετασχηματισμός της γεωργίας με κλιμάκωση της μικροάρδευσης, μείωση της εξάρτησης από λιπάσματα με βάση το άζωτο, διάδοση της αναγεννητικής γεωργίας και σταδιακή στροφή από τη διατροφή με βάση τα ζώα στη διατροφή με βάση τα φυτά. Επίσης, προστασία και αποκατάσταση των περιοχών που μπορούν να συμβάλουν καλύτερα σε έναν σταθερό κύκλο του νερού, κατά προτεραιότητα, αλλά και διατήρηση του 30% των δασών και αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων ως το 2030.

Επίσης, η επιτροπή θεωρεί απαραίτητες την πλήρη αξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού με την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, μείωση της αναποτελεσματικότητας της διανομής και ανάκτηση πολύτιμων πόρων. Στις δράσεις που προτείνει είναι και η μετάβαση σε μια εποχή καθαρής ενέργειας και η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για την κατά πολύ χαμηλότερη ένταση νερού.

Τέλος, σύμφωνα με την επιτροπή, είναι σημαντικό να τεθεί ως στόχος ότι έως το 2030 κανένα παιδί δεν θα πεθάνει από μη ασφαλές νερό, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 1.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από μη ασφαλές νερό.

Keywords
Αναζητήσεις
se-apoleia-8-tou-pagkosmiou-aep-borei-na-odigisei-eos-to-2050-i-pagkosmia-krisi-nerou.htm
Τυχαία Θέματα