Πλειστηριασμός στο πρώην εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ – Τιμή…4 εκατομμύρια ευρώ

Νέος πλειστηριασμός -ο δέκατος έβδομος(!) στην σειρά από το 2008 – του ακινήτου του ΚΕΡΑΝΗ στον Πειραιά θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου με την τιμή να έχει υποχωρήσει στα 4 εκατομμύρια ευρώ από 27 εκατομμύρια που είχε ξεκινήσει ο πρώτυος πλειστηριασμός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τιμή αυτή έχει εκφράσει ενδιαφέρον μεγάλος Όμιλος από το λιανεμπόριο…

Η ιστορία του Γεωργίου Κεράνη ξεκινά από την Ευρυτανία και το Μικρό Χωριό του Καρπενησίου. Εκεί τελείωσε

το δημοτικό σχολείο και αμέσως μετά έφυγε για την Αθήνα, όπου και εργάστηκε στην Καπνοβιομηχανία ΦΟΥΚΑ, το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Πειραιώς. Εργατικός και επιμελής, με επιχειρηματικό πνεύμα, κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και τη συμπάθεια του εργοδότη του, που του επέτρεψε να κυκλοφορήσει τη δική του μάρκα τσιγάρων, το ΕΘΝΟΣ.

Το 1926 ο Γεώργιος Κεράνης, σε ηλικία 23 ετών, ιδρύει τη δική του εταιρεία. Το 1929 συνεταιρίζεται με τους συγχωριανούς του Σοφοκλή Φλέγγα και Νικόλαο Κεράνη και σύντομα η καπνοβιομηχανία ΕΘΝΟΣ-Γ.Α ΚΕΡΑΝΗΣ αποκτά τα δικά της σήματα, τη δική της στέγη στον Πειραιά και εισέρχεται δυναμικά στο Χρηματιστήριο. Είναι η καπνοβιομηχανία που θα παράγει το πρώτο ελληνικό blend τσιγάρο, το περίφημο ΠΑΛΛΑΣ, και θα μυήσει τους Ελληνες καπνιστές στο κόσμο των εξαιρετικά ελαφρών τσιγάρων (ultra lights). Ο Γεώργιος Κεράνης έφυγε από τη ζωή νωρίς, το 1948, σε ηλικία 45 ετών, έχοντας επιτελέσει ένα μεγάλο εθνικό και κοινωνικό έργο, προσφέροντας υλικά και ηθικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου. Το μερίδιό του στην επιχείρηση θα περάσει στα χέρια της γυναίκας του, της Ευγενίας Κεράνη, η οποία λίγα χρόνια αργότερα θα παντρευτεί τον συνιδρυτή της βιομηχανίας Σοφοκλή Φλέγγα και θα αποκτήσει μαζί του μία κόρη.

Στα χέρια των νέων ιδιοκτητών η βιομηχανία θα ζήσει νέες, μεγάλες στιγμές. Νέα προϊόντα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά και θα κατακτήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς καπνιστές. Τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70 τα πακέτα με το σήμα Κεράνης και Αρωμα θα εκτοξεύσουν τις πωλήσεις στα ύψη, κατακτώντας σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις, ενώ τη δεκαετία του ΄80 το χρυσό OSCAR θα φέρει γούρι στην επιχείρηση. Είναι η εποχή που η εταιρεία έχει τη δυνατότητα μέσα στις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις να παράγει 4.769.912 κιλά τσιγάρα. Μετά τον θάνατο των ιδρυτών όμως, τα πάντα θα αλλάξουν μέσα στην επιχείρηση και τα πρώτα σύννεφα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η εταιρεία θα περάσει στα χέρια της μοναδικής κόρης τής Ευγενίας Κεράνη-Φλέγγα και του Σοφοκλή Φλέγγα, της Μαρίνας Φλέγγα, η οποία θα αποφασίσει να ασχοληθεί και με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, οι οποίοι δεν θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και έτσι θα κλονιστεί και ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας.

Το 1998, η Μαρίνα Φλέγγα και ο σύζυγός της Μανόλης Κυπριανίδης θα πάρουν την απόφαση να μεταβιβάσουν τις μετοχές τής Κεράνης μέσω του Χρηματιστηρίου και θα αποχωρήσουν, αφού δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ενασχόληση με το ιστορικό καπνεργοστάσιο. Με την κίνηση αυτή η επιχείρηση θα αποκτήσει πολυμετοχικό ιδιοκτησιακό σχήμα, που τον έλεγχό του έχει μια χρηματιστηριακή εταιρεία, η οποία με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου θα κλείσει, παρασύροντας μαζί της στο κενό και την καπνοβιομηχανία του Γεωργίου Κεράνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα