Ψυχρός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας με το “Ουκρανικό” – Ο Πούτιν, ο ΟΗΕ, οι διεθνείς αντιδράσεις – Ενεργειακό κόστος θα πληρώσουν καταναλωτές και βιομηχανία

Άλλος ένας γεωπολιτικός ασκός του Αιόλου άνοιξε με την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Έντονες διεθνείς αντιδράσεις, καθώς η Ρωσία στέλνει και στρατό εκεί για τη διασφάλιση της ειρήνης, όπως ισχυρίζεται.  Μεγάλος πονοκέφαλος σε όλες τις ευρωπαικές χώρες για την αύξηση του κόστους ενέργειας που θα παρασύρει προς τα κάτω, πέραν των κοινωνικών συνεπειών, την ανάπτυξη και

τη βιομηχανία. 

Ο σύγχρονος “ψυχρός πόλεμος”, μόλις άρχισε.

Ουκρανία: Με διάγγελμα ο Πούτιν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ – Σάλος στη Δύση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες. Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα απευθύνοντας έκτακτο διάγγελμα στο έθνος την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑ…ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος  διέταξε τον υπουργό Άμυνας να στείλει μια ειρηνευτική ρωσική δύναμη στις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να διασφαλίσουν τη διατήρηση της ειρήνης στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τα σχετικά διατάγματα

“Σε σχέση με το αίτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα διασφαλίσει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα εκτελέσουν ειρηνευτικά  καθήκοντα”, αναφέρεται στο σχετικό διάταγμα. Υπάρχει αντίστοιχη εντολή στο διάταγμα για το Ντονέτσκ. Επιπλέον, ο Πούτιν έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να διεξαγάγει συνομιλίες με τις δύο ”δημοκρατίες” για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Gazprom, επικαλούμενη στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, ανακοίνωσε οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη ήταν κατά 95,3% αδειανές στις 17 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πλέον μόνο το 4,7% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της για το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου.

Ο όγκος του ενεργού αερίου στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις είναι 21% ή 8,3 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Συνολικά, 44,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έχουν ήδη καταναλωθεί από το UGS της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την Gazprom, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία είναι επίσης ελάχιστα, αφού έχουν πέσει στα 10,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 45% λιγότερα από πέρυσι.

ΟΙ ΗΠΑ

Οι αμερικανοί διπλωμάτες που παρέμεναν στην Ουκρανία μετακινήθηκαν στην Πολωνία για «λόγους ασφαλείας», ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως.

ΣΤΟΝ ΟΗΕ…

Ο ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, Βασίλι Νεμπένζια: «Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς». Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου. Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση.

Οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως «οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Η Γαλλία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο».

Ο ινδός Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση».

Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας.

Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα