Σήμα Λαγκάρντ για αυξήσεις επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο

11:31 2/3/2023 - Πηγή: BankWars

Διάπλατα ανοιχτό παράθυρο για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων άφησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην ισπανική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν πέρα από την αύξηση της μισής μονάδας που αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας την προγραμματισμένη αύξηση των 50 μονάδων βάσης η Λαγκάρντ τη χαρακτήρισε

«και απαραίτητη και πολύ πιθανή». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% από εκεί που βρίσκεται τώρα, κατά 4 φορές υψηλότερος, επανέλαβε. Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα στίγμα του πού μπορεί να κορυφωθεί τελικά το κόστος δανεισμού.

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4% για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Και, μπορεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει  τον Φεβρουάριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί στο 8,3% από 8,6% τον Ιανουάριο, ωστόσο αυτό θα οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών των καυσίμων, καθώς ο δομικός πληθωρισμός χωρίς το ενεργειακό κόστος αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 5,3%, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg.

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 9,3%, πάνω από το 9% που προέβλεπαν οι αναλυτές του Bloomberg, και υψηλότερα από το 9,2% του Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία σημείωσε ρεκόρ στο 7,2%, από 7% τον Ιανουάριο και στην Ισπανία διαμορφώθηκε σε 6,1% έναντι 5,9% τον Ιανουάριο.

Αυτά τα δεδομένα σαφώς και εδραιώνουν επί της ουσίας την αύξηση κατά μισή μονάδα που σχεδιάζει η ΕΚΤ για τον Μάρτιο και ενισχύει τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής που λένε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σύσφιγξη πέρα ​​από αυτό για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα