Σημαντική αναβάθμιση από την BofA: “Βλέπει” στο 5,1% την ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα

Μόλις ένα μήνα έπειτα από την επίσκεψή της στην Ελλάδα, που είχε οδηγήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την οικονομία, η Bank of America προχωρά σε νέα, δυναμική αυτή τη φορά, αναβάθμιση.

Ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» τώρα ανάπτυξη 5,1% το 2021 (από 3,4% που περίμενε μόλις τον Μάιο).

Υπενθυμίζεται ότι η DBRS

μόλις αναβάθμισε και τις δικές της προβλέψεις στο 5%, όπως και η ING, ενώ η Scope Ratings έχει θέσει τον πήχυ ακόμα υψηλότερα, στο 6,5%.

Η BofA περιμένει ανάπτυξη 3,8% το 2022 (από 5,7% που έλεγαν οι προηγούμενες εκτιμήσεις) και 2,1% το 2023.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η BofA εμφανίζεται αισιόδοξη, ωστόσο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την πορεία της νέας μετάλλαξης Delta.

Όπως σημειώνει, με τα σύνορα ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου να είναι ανοιχτά σε μεγάλο βαθμό για τον τουρισμό και τη μετάδοση της μετάλλαξης Delta που έχει ήδη αναφερθεί σε αρκετές χώρες της ΕΕ, η εξάπλωσή της στην ΕΕ φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη. H BofA επεκτείνει την παρακολούθησή της στην Ελλάδα και την Πορτογαλία για να εξετάσει τη δυναμική της πανδημίας στα καλοκαιρινά hot spots του τουρισμού.

Στην Ελλάδα, όπως τονίζει, τα αναφερόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει γενικά ενθαρρυντική: τα κρούσματα εξακολουθούν να μειώνονται και η εκτίμησή της για το R είναι περίπου 0,7-0,8. Στην Πορτογαλία η κατάσταση ωστόσο φαίνεται πιο ανησυχητική: Το R είναι ήδη πάνω από το 1,1 και η σχέση μεταξύ κρουσμάτων και νοσηλείας φαίνεται αρκετά στενή, παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού – τα οποία είναι σύμφωνα με τους μέσους όρους της ΕΕ.

Η BofA παράλληλα προχώρησε στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος για το σύνολο της ευρωζώνης, τοποθετώντας την στο 4,2% από 3,7% πριν, ενώ το 2022 την τοποθετεί στο 3,5% από 3,7% πριν και στο 1,9% το 2023. Ο λόγος είναι, όπως τονίζει, ότι το reopening των οικονομιών ξεκίνησε νωρίτερα από το αναμενόμενο, η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική, ενώ ο κόσμος, όπως επισημαίνει, έχει μάθει να “λειτουργεί” καλύτερα και εν μέσω περιορισμών τη στιγμή που οι εμβολιασμοί κινήθηκαν και κινούνται ταχύτερα.

Παράλληλα εκτιμά πως η ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα “κινητική” στην αγορά ομολόγων με τις αγορές υπό το πρόγραμμα QE να “τρέχουν” μέχρι τα τέλη του 2023 -με το PEPP να λήγει τον Μάρτιο του 2022 αλλά το QE να συνεχίζεται ολόκληρο το 2023 με τις μηνιαίες αγορές να κινούνται στα 40-50 δισ. ευρώ το 2022- ενώ αναμένεται πως η αύξηση των επιτοκίων θα έρθει μετά το 2023

Keywords
Τυχαία Θέματα