Στο EuroWorking Group η προστασία της Α’ κατοικίας – Δύσκολο να έχουμε απόφαση…

Συνεδριάζει σήμερα το EWG, στο οποίο την ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να καταγραφεί πρόοδος σε σχέση με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα κρίνουν θετικά την εκταμίευση των 940 εκατ. ευρώ στο eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά η πρόοδος αυτή δεν θα έχει ουσία, αν δεν βρεθεί λύση στις διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στόχος της κυβέρνησης

είναι να κατατεθεί τελικά την Τρίτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο, για να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα με διαδικασίες εξπρές και τον Απρίλιο να ανοίξει η πλατφόρμα για να ζητούν οι οφειλέτες προστασία, αλλά και τις ρυθμίσεις χρεών σε Ταμεία και Εφορία.

Η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ερχόταν στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή, στη βάση του σχεδίου της συμφωνίας με τις τράπεζες, και ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε συμφωνία με τους θεσμούς.

Αυτό δεν έγινε, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά θα έλυνε. Η “κόντρα” με την ΕΚΤ και τον SSM δεν είναι μία απλή υπόθεση.

Καθοριστικός στις εξελίξεις θα είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, της “προϊσταμένης αρχής” των ελληνικών τραπεζών που έχει επιμείνει στην άποψη ότι ο προτεινόμενος από την Ελλάδα νόμος αφήνει πολλά παράθυρα να επωφεληθούν και δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεταξύ των οποίων και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Επειδή θα απαιτηθεί και η οικονομική συμμετοχή του κράτους στην προστασία των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στον νέο νόμο, θα πρέπει αυτό να «περάσει» και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξακριβωθεί αν αποτελεί κρατική ενίσχυση σύμφωνα με τους περιορισμούς που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο.

Στο Eurogroup του Βουκουρεστίου της 5ης Απριλίου το καλύτερο που προσδοκά η Ελλάδα είναι να λάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 940 εκατ. ευρώ , η σημασία της οποίας δεν είναι τόσο σημαντική από πλευράς ταμειακής, όσο από πλευράς κλίματος στις αγορές. Μία θετική κατάληξη θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές συμβάλλοντας στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Οι θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων:

Το όριο οφειλής για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 130.000 ευρώ και το προστατευόμενο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, να είναι έως τα 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και όχι στα 250.000 ευρώ.Τα περιουσιακά κριτήρια να περιοριστούν σημαντικά και να μειωθούν για τις καταθέσεις του οφειλέτη στις 20.000 ευρώ, από 65.000 ευρώ που προέβλεπε η κυβερνητική πρόταση και 25.000 ευρώ για τη λοιπή ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας).Η αξία των επιπλέον ακινήτων – πέραν δηλαδή της εμπορικής και αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που μπορεί να κατέχει ένας δανειολήπτης για να ενταχθεί στον νέο νόμο Κατσέλη δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.Η ημερομηνία με βάση την οποία θα εκκινήσει ο νέος νόμος Κατσέλη να είναι όχι η 31 Δεκεμβρίου 2018 αλλά η 31 Οκτωβρίου 2018.
Δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη όσοι δανειολήπτες βρίσκονται πριν την ημερομηνία 31 Οκτωβρίου.Τα όρια που θέτουν οι “θεσμοί” για τους εμπόρους είναι θεαματικά χαμηλότερα, βάζοντας πλαφόν στις 50.000 ευρώ αναφορικά με το ύψος της οφειλής και 130.000 ευρώ στην αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Σημειωτέον ότι με τα γενικά αρχικά όρια (δανεισμός 130.000 ευρώ και αντικειμενική 250.000 ευρώ) στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ.

Νομοσχέδιο για την Α’κατοικία: Ποιος αποφασίζει για τις τράπεζες – Ποια τα “όπλα” των δανειστών – Τα πολιτικά παιχνίδια και η Λερναία Ύδρα

Keywords
Τυχαία Θέματα