Στρατηγική Συνεργασία Αθήνας – Τόκιο: Οι 5 διμερείς συμφωνίες για Οικονομία, Άμυνα και Τουρισμό – Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Ιάπωνες επιχειρηματίες
«Με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα, στην πρωθυπουργική κατοικία στο
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία των δυο αντιπροσωπειών και παρατέθηκε επίσημο δείπνο.
«Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας, σε επίπεδο κορυφής, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Η Ελλάδα και η Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν δύο αρχαίους πολιτισμούς με πολύτιμη παγκόσμια πολιτιστική συνεισφορά. Είναι ταυτόχρονα δύο σύγχρονα κράτη, δύο ισχυρές δημοκρατίες, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και που συμφωνούν σε ιδιαίτερα σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στη συζήτησή τους εντόπισαν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, «δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο».
Παράλληλα δήλωσε πως ενημέρωσε τον Ιάπωνα ομόλογό του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύχθηκε σχεδόν 5,6% το 2022, σε ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου που προβλέπεται για την Ευρωζώνη, και αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση της άριστης συνεργασίας μας σε θέματα ναυτιλίας, ως δύο από τα κορυφαία ναυτιλιακά έθνη στον κόσμο. Και καθώς το επόμενο έτος οι δύο χώρες μας θα γιορτάσουν τα 125 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, σκοπεύουμε να γιορτάσουμε Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις και σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα της Ρωσίας, αλλά και για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα.
«Πιστεύω πως οι συζητήσεις μας είναι πολύ πιο επίκαιρες δεδομένης της υιοθέτησης της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας -την οποία χαιρετίζουμε- και φυσικά ενόψει της προεδρίας της Ιαπωνίας στην ομάδα G-7 φέτος. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή σχέση, κ. Πρωθυπουργέ. Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε εξ αρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς, όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κ. Πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Και υπογράμμισε: «Ασφαλώς η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας. Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω τις περιφερειακές προκλήσεις, κατά τη διάρκεια του δείπνου».
Επιπρόσθετα είπε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία όσον αφορά τις πυραυλικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας είναι εντελώς απαράδεκτη. «Συμφωνήσαμε ότι παραμένουμε σταθεροί στην καταδίκη αυτών των ενεργειών. Θα έχω επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ατυχή εμπρηστική ρητορική και τις προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Θα κρατάμε πάντα, κ. Πρωθυπουργέ, το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Ομως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η επίσκεψή του στην Ιαπωνία δίνει νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις. «Εχουμε συνάψει και υπογράψει σημαντικές συμφωνίες. Την πιο σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, φυσικά, θα αποτελέσει η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Και πιστεύω ότι σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για μια αμοιβαία προσοδοφόρα συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών στρατηγικών εταίρων. Είμαι βέβαιος ότι Ελλάδα και Ιαπωνία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των λαών μας για διαρκή ειρήνη και ευημερία. Αύριο θα έχουμε άλλη μια σειρά συναντήσεων με σημαντικούς επιχειρηματίες και εμπορικούς αντιπροσώπους. Θα έχω τη χαρά να απευθυνθώ σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο.
Και θα ήθελα και πάλι να σάς ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή. Θα ήθελα να σάς προσκαλέσω να επισκεφθείτε την Ελλάδα και να δείτε από «πρώτο χέρι» τη μεταμόρφωση της χώρας μας, από ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πρωταγωνιστή, και να συνεχίσουμε να προωθούμε αυτή τη σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση. Και πάλι, εκ μέρους της αντιπροσωπείας μας, σάς ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή», πρόσθεσε.
Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκανOι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες, όπως επισημαίνεται, «διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως», είναι οι εξής:
Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού.Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας.Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη).Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη).Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Ιάπωνες επιχειρηματίεςΤις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επενδύσουν σε αυτήν ανέλυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας, Keidanren, στο Τόκιο.
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την ελληνική αντιπροσωπεία, έγινε δεκτός από τον διευθυντή Τοσιάκι Χιγκασιχάρα (πρόεδρο και CEO της Hitachi) και μίλησε στα μέλη της Keidanren.
Πρόσκληση Μητσοτάκη σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: Η Ελλάδα έχει αλλάξει, εξετάστε την ως επενδυτικό προορισμό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Rio Tinto: Συγγνώμη, χάσαμε μία ραδιενεργή κάψουλα
- Βγαίνει και η Alpha Bank στις αγορές για 300 εκατ. ευρώ
- Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Ιάπωνες επιχειρηματίες: Επενδύστε στην Ελλάδα
- Τσαπανίδου σε Θεοδωρικάκο: Να δοθούν απαντήσεις για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με τον υπόκοσμο
- Η Κίνα “πετάει το μπαλάκι” στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- Αυτές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα
- ΑΠΘ: Η κλιματική κρίση απειλεί την ελιά Χαλκιδικής
- ΑΠΔ και ασφάλιση σπουδαστών κολλεγίων κατά την πρακτική άσκηση για τον κίνδυνο ατυχήματος
- Καταγγελίες εργαζομένων στα αναπτυξιακά προγράμματα για «εν κρυπτώ τοποθετήσεις προϊσταμένων»
- UBS: Η ανατομία ελληνικών χρεών 650 δισ. ευρώ σε 5 γραφήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Alpha Βank: Βγαίνει στις αγορές με έκδοση ομολόγου Αdditional Tier I 300 εκατ. ευρώ
- Εξάρχου: Νέα εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ
- Στρατηγική Συνεργασία Αθήνας – Τόκιο: Οι 5 διμερείς συμφωνίες για Οικονομία, Άμυνα και Τουρισμό – Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Ιάπωνες επιχειρηματίες
- Παρουσιάστηκε η εκδοτική σειρά “Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο” της Τράπεζας της Ελλάδος
- Τελευταία Νέα BankWars
- Στρατηγική Συνεργασία Αθήνας – Τόκιο: Οι 5 διμερείς συμφωνίες για Οικονομία, Άμυνα και Τουρισμό – Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε Ιάπωνες επιχειρηματίες
- Alpha Βank: Βγαίνει στις αγορές με έκδοση ομολόγου Αdditional Tier I 300 εκατ. ευρώ
- Παρουσιάστηκε η εκδοτική σειρά “Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο” της Τράπεζας της Ελλάδος
- Εξάρχου: Νέα εποχή ανάπτυξης και επενδύσεων για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ με την υπερκάλυψη της ΑΜΚ
- Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 50.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε
- Σύσταση της ΕΕ στα κράτη-μέλη της για την παροχή ενός επαρκούς ελάχιστου εισοδήματος
- Σπύρος Καπράλος, Συγκρούσεις και Πολιτική Επικοινωνία: Η ανατομία ενός War Room, Εκδόσεις Παπαζήση (2019)
- Πακιστάν: 28 νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες από έκρηξη σε τζαμί
- Γερμανία: Αναπάντεχη συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο – Αναβίωση των φόβων για ύφεση
- DZ Bank: Ρεαλιστικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα – Έγινε ένα βήμα μπροστά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΒΕΠ: Να αποκτήσει ο Πειραιάς σταθμό drones για εμπορική χρήση
- Συνεχίζεται η "αιμορραγία" του Ομίλου Adani - Έχασε κεφαλαιοποίση $68 δισ. λόγω της Hindenburg
- Market Pass: Mέσα στο επόμενο 10ήμερο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι μένουν εκτός
- ΜέΡΑ25: Άκρατη διαφθορά στους κόλπους της ΕΛΑΣ
- Βερολίνο: «Λεφτά υπάρχουν για όλους, να τα ξαναμοιράσουμε τώρα...»
- ΑΕΚ: Το… τριπλό «πέταγμα του αετού» με τον Άρη (vid)
- Ξεκινά παραγωγή ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα
- ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να δρα ως διακινητής fake news και τουρκικής προπαγάνδας
- Ζελένσκι: Συνάντησε την πρωθυπουργό της Δανίας και επισκέφθηκαν τραυματισμένους στρατιώτες
- Αύξηση εσόδων για το 56% των e-shops μόδας το 2022 - Ερευνα