Τα private equity πολιορκούν τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις

23:37 8/3/2013 - Πηγή: BankWars
Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity) επανεξετάζουν την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς διαπιστώνουν χαμηλές τιμές σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους αναλάβουν το ρίσκο.
“Έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει τη δημιουργία ενός νέου fund πριν από δύο χρόνια. Αλλά τότε η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν αβέβαιη” ανέφερε ο Θεόδωρος Κιακίδης, στέλεχος στην
εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Global Finance από το 1993.

“Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να το αντιμετωπίσουμε πιο ενεργά”, σημείωσε. Όπως μεταδίδει το Reuters, αρκετές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν ήδη κάνει το μεγάλο βήμα στην Ελλάδα, ενώ άλλες ψάχνουν για ευκαιρίες στην Ισπανία, μια “άλλη απώλεια της κρίσης”.
Ο στόχος τους είναι να επενδύσουν σε φθηνές και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις, για να της πουλήσουν αργότερα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Οπως σημειώνει το Reuters, η BC Partners και η TPG Capital ενδιαφέρονται για το 33% του ΟΠΑΠ. H Rhone Capital έκανε προσφορά για την αγορά του 39% στηνS&B , έναν όμιλο με αγοραία αξία 290 εκατ. ευρώ και πωλήσεις σε 70 χώρες.

Η Oaktree Capital Group και η Fortress Investment ανήκουν στις εταιρείες που έχουν στείλει ανθρώπους στην Ελλάδα για την εύρεση deal.

Δύσκολες εποχές

Το ρίσκο για αυτές τις εταιρείες είναι μεγάλο, επειδή το οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά και τα deals που πραγματοποίησαν private equity στην Ελλάδα πριν την κρίση, υπήρξαν σε γενικές γραμμές απογοητευτικά.

H ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ανεβάζοντας την συνολική απώλεια στο ΑΕΠ την περίοδο 2008 – 2013 στο 25%. Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Το χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο 42% τους τελευταίους έξι μήνες.

Την ίδια ώρα οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι χαμηλές, επειδή έχουν υψηλά χρέη και προσπαθούν ακόμα να καταγράψουν κέρδη. Στις συνθήκες αυτές είναι πιο εύκολο για τις εταιρείες private equity να επενδύσουν με επιτυχία σε επιχειρήσεις που αναζητούν απεγνωσμένα ρευστό.

“Υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα, τις οποίες μπορεί να καλύψει μια εταιρεία private equity, τώρα υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές, υπάρχουν τράπεζες που θέλουν να ελαφρύνουν τους ισολογισμούς τους. Το σημαντικότερο, υπάρχει πλέον φως στο τούνελ για την οικονομία”, υποστήριξε ο κ. Κιακίδης.

Η Global Finace ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο την πώληση μεριδίου 56,5% της EURODRIP στην αμερικάνικη εταιρεία private equity Paine & Partners, εξασφαλίζοντας απόδοση μεγαλύτερη από 150%.

Σύμφωνα με το Reuters το deal ήταν ελκυστικό για την Paine & Partners, γιατί η EURODRIP αποτελεί μια διεθνοποιημένη εταιρεία, η οποία αντλεί το 93% των κερδών της από έσοδα εκτός Ελλάδας.

Η MIG συζητά με επενδυτές για την έκδοση νέων μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιών για την άντληση 410 εκατ. ευρώ με στόχο την επένδυση σε νέες ευκαιρίες.

“Πιστεύουμε ότι κάποιος μπορεί να διπλασιάσει εύκολα τα χρήματα του σε δύο με τρία χρόνια και με πάνω από 30% ποσοστό απόδοσης” ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Κουλούρης. “Τόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στο που βρίσκεται σήμερα η αξία των στοιχείων ενεργητικού και στο που θα έπρεπε να βρίσκεται” πρόσθεσε.

“Βλέπουμε στο χαρτοφυλάκιο μας ότι τα χειρότερα τρίμηνα βρίσκονται πίσω μας” ανέφερε.

Δεν έχουν γίνει ακόμα distressed deal

Παρά την αισιοδοξία, δεν έχει γίνει ακόμα καμία συμφωνία στην Ελλάδα για την απόκτηση μιας εταιρείας μέσω της αγοράς του χρέους της.

“Ενώ το περιβάλλον βελτιώνεται, οι εταιρείες private equity δεν είναι ακόμα άνετες με την επένδυση σε ελληνικές εταιρείες που έχουν άμεση έκθεση στην ελληνική οικονομία” δήλωσε στο Reuters ο Φώτης Χασιώτης της Lazard.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, λίγες ελληνικές εταιρείες προς πώληση ταιριάζουν στο προφίλ της EURODRIP και της S&B και οι τράπεζες εμφανίζονται διστακτικές να γράψουν ζημιές από αναδιαρθρώσεις χρεών.

Αλλά μια επιλογή για τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων είναι να προσφέρουν ρευστό σε υποφερτά επιτόκια, κάτι που είναι ιδιαίτερα σπάνιο στην Ελλάδα, ακόμα και για τις πλέον υγιείς επιχειρήσεις.

“Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για fund managers στην Ελλάδα βρίσκονται στον άμεσο δανεισμό στην κορυφή της κεφαλαιακής δομής σε μεγάλες επιχειρήσεις μεγάλων αποδόσεων και η παροχή κεφαλαίων ανάπτυξης σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης” υποστήριξε ο Κώστας Βασιλείου της Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα