Τουρκία: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας – Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε με προκλητικό τρόπο στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Oι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα “Τουρκικά Πετρέλαια” για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας
«Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Ακσόϊ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, αντιδρώντας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «εκλήθη νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών ο Πρέσβυς της Τουρκίας, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Νωρίτερα, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωνε: «Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».
Αυτά είναι τα οικόπεδα που διεκδικεί η Τουρκία για γεωτρήσειςΝωρίτερα, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έφερε στο φως της δημοσιότητας τις ακριβείς περιοχές που περιλαμβάνει η πρόταση της τουρκικής εταιρείας, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Γι’ αυτά τα σημεία η Αγκυρα υποστηρίζει πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου. Ο οριστικός χάρτης θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.
Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).
Επιπλέον, η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.
Το σημαντικό σημείο αυτών των κινήσεων της Αγκυρας είναι πως αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ναυτικών μιλίων. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε επήρεια των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα. Δηλαδή επιμένει στη θέση που διατύπωσε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι δηλαδή τα ελληνικά νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν των χωρικών υδάτων που σήμερα έχουν.
Η αρχική αίτηση για τις άδειες πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου και δημοσιεύθηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου.
Πρόκειται ουσιαστικά για επτά αιτήσεις που εμπίπτουν τόσο εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά κατατέθηκαν στη βάση συντεταγμένων από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου με επιστολή του στις 18 Μαρτίου 2020. Οπως και εντός ενός κομματιού της περιοχής του Μνημονίου Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών Αγκυρας – Τρίπολης του Νοεμβρίου 2019.
Προαναγγελία
Το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και πόσο σύντομα η Γενική Γραμματεία Ορυκτών και Πετρελαίων θα παραχωρήσει άδειες για έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα και αν η Τουρκία θα στείλει αρχικά σεισμογραφικό σκάφος όπως και γεωτρύπανο στην περιοχή αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του στην τελετή όπου ξεκίνησε το ταξίδι του το γεωτρύπανο Φατίχ είχε αναφερθεί πως «θα γίνει η ανάρτηση των στοιχείων για έρευνες και σε 3-4 μήνες θα μπορούν να ξεκινήσουν πρώτα σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο. Ανάλογα τα δεδομένα θα μπορούν να γίνουν και γεωτρήσεις», είχε τονίσει. Ο Ντονμέζ είχε αποκαλύψει πως το γεωτρύπανο «Κανουνί», το οποίο απέκτησε πριν από λίγους μήνες η Τουρκία, επισκευάζεται σε ναυπηγεία, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στη Μεσόγειο. Ωστόσο δεν είχε αναφερθεί σε ποια σημεία θα πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις.
Ο Τούρκος υπουργός είχε αναφερθεί και στο ψευτομνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη και είχε τονίσει πως με τη συμφωνία αυτή η Τουρκία «χάλασε τα παιχνίδια άλλων χωρών» και είχε ανακοινώσει πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στο ζήτημα των ερευνών και εξορύξεων.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν έδωσε το στίγμα των τουρκικών κινήσεων. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή ο ίδιος τόνισε πως «και στην ανατολική Μεσόγειο και στη δυτική Μεσόγειο οποιοδήποτε παιχνίδι και να στήσετε και αφήσετε την Τουρκία εκτός, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχει διάρκεια αυτό αλλά ούτε πιθανότητα να πετύχει. Eμείς στο σημείο ερευνών και γεωτρήσεων βρισκόμαστε σε καλό σημείο. Οπως κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έτσι μας ήρθε και η κυβέρνηση της Λιβύης με τέτοια πρόταση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου, η γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
- Παράταση και αύξηση δόσεων εξετάζει η κυβέρνηση για τις φορολογικές δηλώσεις
- Ευκολία και απολαυστική γεύση: Σνίτσελ χοιρινό αλά κρεμ για να γλείφετε τα δάχτυλά σας
- Ψηφιακή στάση εργασίας και σφοδρή κριτική στον Zuckerberg από εργαζόμενους του Facebook
- Έκτακτες βλάβες στην υδροδότηση σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
- Η Λήμνος, ο ηφαιστειακός δόμος και η ελληνική «Σαχάρα»
- Παράταση και αύξηση δόσεων για τις φορολογικές δηλώσεις
- Αυστριακός Τύπος για τον φράχτη στον Έβρο: Πόλεμος νεύρων με την Τουρκία
- "Άρωμα" γυναίκας για την επόμενη μέρα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης
- Ελλάδα–Ιταλία–Γαλλία: Όταν ο τουρισμός φέρνει «αρρυθμίες» στην γεωπολιτική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου- H γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
- Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας – Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Γ. Περιστέρης: Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δις – Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019
- Τουρκία: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας – Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
- Η Eurobank ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ με 400 εκατ. ευρώ
- Κέρδη στην Ασία παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας
- Οι εφημερίδες της Τρίτης 02 Ιουνίου 2020
- Ξεκινούν οι διαδικασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό
- Φωτιά σε διαμέρισμα στη Βούλα: Ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα – Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τουρκία: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας – Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
- Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Προχωράμε με τις γεωτρήσεις μας – Θα υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
- Ξεκινούν οι διαδικασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό
- Κέρδη στην Ασία παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Γ. Περιστέρης: Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δις – Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019
- Η Eurobank ανέλαβε τη χρηματοδότηση του ΑΔΜΗΕ με 400 εκατ. ευρώ
- Φωτιά σε διαμέρισμα στη Βούλα: Ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα – Απεγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα
- Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου- H γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
- Οι εφημερίδες της Τρίτης 02 Ιουνίου 2020
- Ο Τραμπ κατεβάζει τον στρατό στους δρόμους – Εθνική Φρουρά-Αστυνομία στοχεύουν τους διαδηλωτές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επιστρεπτέα Νο2: Έτσι θα μοιραστούν 1,4 δισ. ευρώ σε πάνω από 100.000 δικαιούχους
- DBRS: Τα δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
- Η Άγκυρα απαντά στο ελληνικό Διάβημα: Συνεχίζονται έρευνες και γεωτρήσεις
- Βερούλης(ΕΛΙΝΟΙΛ): Μετά από κάθε κρίση βγαίνουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αύξηση καθαρών κερδών το 2019-Η διαχείριση της πανδημίας
- Καραμανλής: Η μείωση εισιτηρίων σε εξάρτηση με τα έσοδα ΟΑΣΑ
- Υπέρταση: Μήπως το «παίρνω χάπια» δεν φτάνει;
- Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται αύριο ο πρωθυπουργός
- ΓΕΚ Τέρνα: Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας στα €285,1 εκατ. το 2019