Τράπεζες: Αυτές είναι οι δέκα μεγαλύτερες στον κόσμο

Εκτός Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται οι οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο και μάλιστα οι τέσσερις πρώτες είναι κινεζικές!

Σύμφωνα με την τελευταία λίστα της S&P Global Market Intelligence, πρόκειται για τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (Industrial and Commercial Bank

of China, ICBC), την Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας (China Construction Bank), την Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (Agriculture Bank of China) και την Bank of China.

H JP Morgan, η «νούμερο ένα» αμερικάνικη τράπεζα, έχει υποχωρήσει στην έβδομη θέση, ενώ η Bank of America είναι η μόνη άλλη αμερικάνικη τράπεζα που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα. Την πέμπτη θέση έχει κατοχυρώσει η ιαπωνική MitsubishiUFJ, ενώ το «τοπ 10» συμπληρώνουν η βρετανική HSBC μαζί με τις γαλλικές BNP Paribas και Credit Agricole.

Σύμφωνα με αναλυτή της Rafferty Capital Markets «οι αμερικάνικες τράπεζες συρρικνώνονται, ενώ οι κινεζικές και οι γαλλικές δεν δείχνουν τέτοια διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχει μια μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης». Ανατρέχοντας στην 50άδα διαπιστώνει κανείς ότι μόλις έξι τράπεζες είναι αμερικανικές (οι δύο που προαναφέρθηκαν μαζί με τις Wells Fargo (11η), Citigroup (13η), Goldman Sachs (28η) και Morgan Stanley (38η), ενώ η Κίνα έχει έντεκα συμμετοχές! Και αυτό συμβαίνει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν είτε συρρίκνωση είτε σπάσιμο των τραπεζών της Γουόλ Στριτ. Κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των μετόχων δεν υπήρξε η παραμικρή… όρεξη για αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, η Ουάσιγκτον όμως φαίνεται αποφασισμένη να ασκήσει ακόμη περισσότερες πιέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και ευρωστία του.

Κινεζική κυριαρχία
Παρότι πάντως οι κινεζικές τράπεζες κυριαρχούν στον κατάλογο οι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη μελλοντική πορεία τους, εστιάζοντας καταρχήν στην επιβράδυνση της οικονομίας του κόκκινου δράκου. Το ΑΕΠ της Κίνας «έτρεξε» το 2015 με ρυθμό 6,9%, τον χαμηλότερο των τελευταίων 25 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το τρέχον έτος κάνει λόγο για ανάπτυξη 6,5% με 7%, γεγονός που θα ασκήσει αναπόφευκτα πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών.

Αναλυτές επεσήμαναν εξάλλου πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg ότι μια διάσωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το «κόκκινο» χρέος που βαρύνει την κινεζική οικονομία. Επισήμαναν δε ότι τα μη ισορροπημένα χαρτοφυλάκια προϊόντων διαχείρισης πλούτου των τραπεζών, αποτελούν μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, παρατηρώντας ομοιότητες με την έκθεση των δυτικών τραπεζών το 2008 που «πυροδότησε» μια παγκόσμια κατάρρευση.

Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κινεζικών τραπεζών ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 645 δισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας τα 600 δισ. δολάρια των επισφαλών στεγαστικών δανείων (subprime) στις ΗΠΑ που οδήγησαν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η Moody’s υπολογίζει εξάλλου ότι τα «κόκκινα» δάνεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανέρχονται σε 280% του ΑΕΠ, με ένα μεγάλο μέρος τους να οφείλεται από φορείς που ανήκουν ή συνδέονται με την κυβέρνηση, ενδεχομένως καθιστώντας το Πεκίνο υπεύθυνο.

Απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν όμως και αναλυτές της Societe Generale, κατά τους οποίους οι κινεζικές τράπεζες ενδέχεται στο τέλος να αντιμετωπίσουν ζημιές ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων και την ανάγκη μιας διάσωσης από την κυβέρνηση, επικαλούμενοι τη μεγάλη κλίμακα «κακής πίστωσης» στις κρατικές εταιρείες. Για την ώρα, πάντως, ο κινεζικός τραπεζικός κολοσσός ICBC απολαμβάνει τα παγκόσμια πρωτεία, ενώ πρόσφατα προκάλεσε αίσθηση στις αγορές η εξαγορά της επιχείρησης εκκαθάρισης και αποθήκευσης πολύτιμων μετάλλων της βρετανικής Barclays. Με τη συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, περιέρχεται στον έλεγχο της ICBC ένα από τα μεγαλύτερα θησαυροφυλάκια της Ευρώπης με χωρητικότητα 2.000 τόνων χρυσού, αργύρου και πλατίνας αξίας τουλάχιστον 80 δισ. δολ. για την κατασκευή του οποίου χρειάστηκε περισσότερο από ένα έτος.

Της τράπεζας ηγείται ο επί δεκαέξι συναπτά χρόνια Τζιανγκ Τζιανκίνγκ, ένας από τους ανθρώπους που κινούν -σύμφωνα με το περιοδικό Forbes- τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας και ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. Τη θέση του θα πάρει ο 51 ετών Γι Χουιμάν.

Υπό την ηγεσία του 63χρονου Τζιανκίνγκ, ο οποίος στα 47 του έγινε ο νεότερος επικεφαλής των τεσσάρων κρατικών εταιρειών της Κίνας, η ICBC μετατράπηκε από μια σχεδόν αφερέγγυα εταιρεία σε έναν αξιόπιστο δανειστή και στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον κόσμο, μετά την αμερικανική Apple.

Moody’s
Αύξηση κερδών κατά 1,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και περισσότερα «κόκκινα» δάνεια ανακοίνωσε στο μεταξύ η China Construction Bank με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στη διοίκησή της και τον 61χρονο πρόεδρο Βανγκ Χονγκ Ζανγκ να αναζητά εναγωνίως τρόπους αναστροφής της κατάστασης.

Η Moody’s ανέφερε, εξάλλου, πρόσφατα ότι η ανάπτυξη στην Κίνα μίας αγοράς τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ.: μίας αγοράς ομολόγων που βασίζονται στα δάνεια αυτά) είναι θετική για το αξιόχρεό της, επειδή θα προσφέρει πρόσθετα μέσα στις τράπεζες να απαλλαγούν από αυτά. Οι κινεζικές τράπεζες China Merchants Bank και Bank of China έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την έκδοση, για πρώτη φορά, τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος Μαΐου. Θα πρόκειται για τις πρώτες τιτλοποιήσεις που θα γίνουν στην Κίνα μετά το 2008. Η τιτλοποίηση επιτρέπει στις τράπεζες να απαλλαγούν από ένα ευρύ φάσμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), από καταναλωτικά έως επιχειρηματικά δάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις απαγορεύουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους λιανικής (σ.σ.: καταναλωτικά και στεγαστικά) σε εταιρείες διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί για την τιτλοποίηση αυτών των NPLs, σύμφωνα με τη Moody’s.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα