Τράπεζες: Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 107,6 δισ. ευρώ σε σύνολο 238 δισ. δανείων

To τρίτο τρίμηνο του 2016, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διαμορφώθηκε σε 107,6 δισεκ. ευρώ, ήτοι 45,2%, σε σύνολο 238 δισ. ευρώ δανείων. Παράλληλα, ο λόγος των δανείων που παρουσιάζουν σημάδια αβέβαιης είσπραξης ως προς το σύνολο των NPEs διευρύνθηκε οριακά το α’ εξάμηνο του 2016 και ανήλθε στο 27,6%, έναντι 26,2% στο τέλος του 2015., αναφέρεται στην έκθεση για την επισκόπηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος της Τράπεζας

της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερης των 90 ημερών και οι καταγγελμένες απαιτήσεις αποτελούν το 28,3% και 44,2% αντίστοιχα των NPEs.

Οι ενδείξεις αυτές αποτελούν ένα στοιχείο έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του πιστωτικού κινδύνου στις τράπεζες, ενώ απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με συγκεκριμένα εργαλεία για τη διαχείριση των πρώιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνεται ότι το 70% του συνόλου των μη NPEs που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται στο 75%, τα επιχειρηματικά σε 68%, ενώ για τα καταναλωτικά στο 81%, τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου. Παράλληλα, επισημαίνονται τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (91%) των καταγγελμένων απαιτήσεων για τις οποίες δεν έχει γίνει κάποια μορφή οριστικού διακανονισμού.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Τράπεζα της Ελλάδος απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση ζητώντας να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στοχεύσεις αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων. Γι’ αυτό στην έκθεση αναφέρεται ότι «θα πρέπει να εντατικοποιηθεί από την Πολιτεία η προσπάθεια για την προώθηση και άλλων εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης απαιτήσεων, όπως η τιτλοποίηση, και στο πλαίσιο αυτό, όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξουν επιπλέον νομοθετικές ή ρυθμιστικές παρεμβάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα