Τράπεζες: ELA ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου – Διευκρινίσεις ΕΚΤ
[UPD] Τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2015 οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχαν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι οι ελληνικές
Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες, δεν διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που τις κατευθύνει υποχρεωτικά στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (η Εθνική Τράπεζα διέθετε επαρκείς εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσει άλλα 4 δισ. ευρώ, απευθείας από την ΕΚΤ).
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον Μηχανισμό αυτό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014.
Χθες το βράδυ, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν γνωστό ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς τούτο προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.
Το σχετικό αίτημα εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από 15 ημέρες.
Σημειώνεται ότι, η διαδικασία αυτή εφαρμόζονταν από το 2012, χωρίς όμως τότε να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα σχετικά αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΧΘΕΣ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Τράπεζες: Ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ για 15 μόνο μέρες! – Εγκρίθηκε η ένταξη στον ELA
Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για προσφυγή στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για χρονικό διάστημα 15 ημερών. Εν συνεχεία θα εξεταστεί εκ νέου το ελληνικό αίτημα για να επιμηκυνθεί χρονικά το πρόγραμμα.
Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στη Φανκφούτρτη η ΕΚΤ έκανε δεκτό το ελληνικό αίτημα ενώ το ποσό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητούσε σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 10 δισ. ευρώ, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.
Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει με έως και 15 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών.
Το σχετικό αίτημα υποστήριξε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
NΩΡΙΤΕΡΑ
Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει αν το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA μπορεί να γίνει δεκτό.
Το σχετικό αίτημα θα υποστηρίξει ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και θα ενημερώσει τους ευρωπαίους τραπεζίτες για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Με το αίτημα αυτό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Το αίτημα για ένταξη στον μηχανισμό της ΕΚΤ για Παροχή Έκτακτης Ρευστότητας συνιστά προληπτική κίνηση για να μην κινδυνεύσουν να ξεμείνουν από μετρητά οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Η πρόσφατη απορρόφηση των εντόκων γραμματίων από τις συστημικές τράπεζες σε συνδυασμό με την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κινδύνους ρευστότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η αποδυνάμωση του ευρώ λόγω των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ελβετική κεντρική τράπεζα, η συζήτηση περί ενδεχόμενου Grexit αλλά και η καθημερινή εκροή καταθέσεων επιτείνουν το πρόβλημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το "μουτζούρη" των ομολόγων
- Ρωσία: «Ναι» στα ελληνικά τρόφιμα αν... η χώρα εγκαταλείψει την ΕΕ
- ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
- Δύσκολες ώρες για την Αντζελα Γκερέκου
- Τι χάνουν οι τράπεζες αν μείνουν εκτός QE
- Χαλάει ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες από το απόγευμα
- Πλήγμα για την Κύπρο η ξαφνική αποχώρηση της Total
- Κατά της Ελένης Μενεγάκη ο Σύλλογος Μεταμόσχευσης Καρδιάς
- Αργύρης Μπακιρτζής: «…δεν είμαστε και κατάμονοι στο σύμπαν»
- Παντρεμένοι με παιδιά: Οι δύσκολες στιγμές που μπορεί να φτιάξουν ή να διαλύσουν τον γάμο σας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τράπεζες: ELA ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου – Διευκρινίσεις ΕΚΤ
- La Republica: «Σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Έλληνες»
- ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
- Oι εφημερίδες της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου 2015
- FT: Γιατί δεν πρέπει να πάρει αυτοδυναμία – Λογικός Τσίπρας, παράλογος ΣΥΡΙΖΑ!
- Νέα παρέμβαση Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει δεσμεύσεις στους δανειστές της – Θα τα πούμε μετά τις εκλόγές…
- Γ. Δραγασάκης: Σεβόμαστε πάρα πολύ την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε – Θα ζητήσουμε χρόνο
- Πετρέλαιο: Έκλεισε στα 46,39 δολ. το βαρέλι – Χρυσός: Στα 1.295 δολ. η ουγγιά
- Wall Street: ‘Ανοδος από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ
- Ευ. Βενιζέλος: Η απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει (VIDEO)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επισκόπηση Τύπου
- Ρευστοποιήσεις στο Τόκιο
- Χρ. Λιάγγου: Κίνδυνος να οδηγηθεί σε ναυάγιο η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων
- Κων/νος Ζωντανός: Τι θα φέρει το 2015 στον ΔΕΔΔΗΕ
- Γκλέτσος: Η Τελεία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας
- Γ. Παπανδρέου: "Δημοψήφισμα και ελληνικό σχέδιο για τέλος στη λιτότητα"
- Παρέμβαση του ΣΕΒ για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας
- Νέα στρατηγική συνεργασία της Eurobank με τη Μαρινόπουλος Α.Ε.
- Ρίχνει δίχτυα στην Τουρκία η ΑΕΚ
- Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το "μουτζούρη" των ομολόγων