ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τέσσερις δρόμοι που οδηγούν στην κερδοφορία

Σύμφωνα με την JPMorgan Cazenove, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να δουν πιο ξεκάθαρα τη στιγμή που η κερδοφορία τους θα βρίσκεται σε βιώσιμα μονοπάτια.

Συγκέντρωση κλάδου

Με δεδομένο ότι οι Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς, Εθνική και Eurobank

είναι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, κατέχοντας ποσοστό της τάξης του 93% στις χορηγήσεις, ο οίκος εκτιμά ότι η νέα αυτή δομή – που είναι παρόμοια με τα τραπεζικά συστήματα σε Βέλγιο και Τσεχία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα κανονικοποιημένης κερδοφορίας έως το 2017-18.

Σημειώνεται δε, ότι η συγκέντρωση του κλάδου θέτει τις ελληνικές τράπεζες σε συγκριτικά πλεονεκτική θέση καθώς οδεύουν προς την επόμενη φάση της αναδιάρθρωσης, ήτοι στο δρόμο της εξομάλυνσης. Και αυτό γιατί τους δίνει μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ και δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των συνεργειών, οδηγώντας σε υψηλότερη κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Επιτοκιακό περιθώριο

Η αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου αποτελεί εδώ και αρκετούς μήνες «όπλο» των ελληνικών τραπεζών για την βελτίωση της εικόνας τους. Γιατί την προηγούμενη τετραετία η αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές είχε ως αποτέλεσμα τη διαρκή συρρίκνωση της διφοαράς μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Σήμερα το outlook είναι θετικό και εκτιμάται ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα συνεχίσει ανοδικά τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει η περιατέρω πτώση των επιτοκίων στις προθεσμιακές. Από τα προ κρίσης επίπεδα του 2$ τα επιτόκια αναρριχήθηκαν λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο 5% για να επιστρέψουν μέσα στο 2013 προς το 2%. Σήμερα, οι 4 τράπεζες είναι κεφαλαιοποιημένες, έχουν αυτοπεποίθηση και ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της αγοράς, συνεπώς μπορούν να εφαρμόσουν κοινή τιμολογιακή πολιτική μακριά από τον άκρατο ανταγωνισμό του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, το κόστος των καταθέσεων στην Ελλάδα είναι δύσκολο να «αγγίξει» τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ωστόσο με τη σταδιακή τους επιστροφή στο σύστημα οι τράπεζες είναι δεδομένο ότι θα επωφεληθούν.

Συνθήκες χρηματοδότησης

Από την πολύ… ακριβή εποχή της έλλειψης ρευστότητας, όταν οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονταν να κάνουν χρήση του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας της ΤτΕ γιατί δεν είχαν τα απαιτούμενα ενέχυρα για να συμμετάσχουν στις πράξεις της ΕΚΤ, μέχρι σήμερα που συντελείται πλήρης αντιστροφή, το κόστος χρηματοδότησης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Και μόνο το γεγονός ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζει ο ELA είναι κατά 1,75% υψηλότερο από αυτό της ΕΚΤ τα λέει όλα. Έως το τέταρτο τρίμηνο του 2012 οι ελληνικές τράπεζες δανείζονταν αποκλειστικά από τον ELA. Αυτό άλλαξε μέσα στο 2013, καθώς οι τράπεζες ανάκτησαν πρόσβαση στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ενώ μέσω της ανακεφαλαιοποίησης το ΤΧΣ έδωσε στις τράπεζες ομόλογα του EFSF, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας ενέχυρα για την κεντρική τράπεζα.

Με στοιχεία εννεαμήνου 2013 η Τρ. Πειραιώς και η Alpha Bank εκμηδένισαν την έκθεσή τους στον ELA, ενώ η Alpha Bank έχει ακόμα 3,4 δισ. ευρώ χρηματοδότησης από τον μηχανισμό της ΤτΕ. Οι δύο πρώτες επωφελήθηκαν, σε σύγκριση με την Alpha, από τις μεγαλύτερες κεφαλαικές ανάγκες, καθώς έλαβαν περισσότερα ομόλογα του EFSF κατά την ανακεφαλαιοποίηση. Επιπλέον, η Τρ. Πειραιώς έλαβε ομόλογα και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Αγροτικής, ύψους 7,3 δισ. ευρώ. Έτσι κατάφεραν να «γυρίσουν» τη χρηματοδότηση από τον ELA στην ΕΚΤ.

Στόχος των τραπεζών είναι η γενικότερη μείωση της εξάρτησης από το ευρωσύστημα, καθώς όπως έχει συμφωνηθεί με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGCom), πρέπει να περιορίσουν τα κεφάλαια που λαμβάνουν από το ευρωσύστημα κάτω από το 15% του ενεργητικού τους έως το 2017. Σύμφωνα με τον οίκο, ΕΤΕ και Τρ. Πειραιώς το έχουν ήδη καταφέρει.

Ποιότητα ενεργητικού

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της… διαδρομής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Σύμφωνα με την JP Morgan, είναι ο παράγοντας-κλειδί που μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Γιατί οι επενδυτές για να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες θέλουν να γνωρίζουν τι συμβαίνει στα τραπεζικά «κιτάπια» και να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις πιθανότητες επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών στο μέλλον.

Όπως αναφέρει ο οίκος, το outlook για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι καλύτερο καθώς η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών. Η προσοχή των τραπεζών αναμένεται πλέον να στραφεί σταδιακά στη διαχείριση των υφιστάμενων «κόκκινων» δανείων, έναντι της προσπάθειας συγκράτησης του φαινομένου.

Επίσης, Έλληνες και ξένοι αναλυτές εκτιμούν τα ελληνικά και πανευρωπαϊκά stress tests θα κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο το τοπίο και εκτιμάται ότι θα δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους εγχώριους πιστωτικούς ομίλους.

Πηγή: Capital.gr

Original article: ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τέσσερις δρόμοι που οδηγούν στην κερδοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα