Τραπεζική Ένωση: «Τζάμπα τα πανηγύρια των Ευρωπαίων – “Φρανκεστάιν” ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης»

Διάτρητη είναι η συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων και αναλυτές.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεδρίασαν στον απόηχο της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.

Την Πέμπτη, διακήρυξαν τη νίκη τους

από τις Βρυξέλλες, ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι και αναλυτές δε συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς, καθώς υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν είναι αρκετά «ευρωπαϊκό» και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μετέτρεψαν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης σε….Φράνκεστάιν, δηλαδή σε ένα τέρας των εθνικών αρχών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση μιας τράπεζας μέσα σε 48 ώρες.

Την ίδια ώρα, ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Goldman Sachs, σημειώνει ότι για όσο διάστημα η κύρια πολιτική νομιμοποίηση παραμένει σε εθνικό επίπεδο, υπάρχουν όρια στο κατά πόσο είναι δυνατή η κατανομή του διεθνούς ρίσκου.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αφήνοντας τον πυρήνα της ευθύνης σε εθνικά «χέρια», η τραπεζική ένωση ελάχιστα προσφέρει στην προσπάθεια να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Original article: Τραπεζική Ένωση: «Τζάμπα τα πανηγύρια των Ευρωπαίων – “Φρανκεστάιν” ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης».

Keywords
Τυχαία Θέματα