Τρομακτικές οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία σε όλο τον κόσμο – ΟΗΕ: 235.000.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια
Οι τρομακτικές οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού είναι εμφανείς παντού στον κόσμο.
Συγκεκριμένα η πανδημία αύξησε κατά 40% τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση ποσού ρεκόρ 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (29 δισεκ. ευρώ) για να καλύψει τις ανάγκες του για το 2021.
Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας covid-19 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να
“ Αν όλοι όσοι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια του χρόνου ζούσαν σε μία χώρα, αυτή θα ήταν η πέμπτη πιο πολυπληθής παγκοσμίως”, προειδοποίησε ο Μαρκ Λόουκοκ υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Οι πόροι που ζητεί ο ΟΗΕ έχουν στόχο να βοηθήσουν περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους σε 56 χώρες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με λιμό, συγκρούσεις, εκτοπισμούς, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πανδημία.
“ Στόχος μας πάντα είναι να βοηθήσουμε περίπου τα δύο τρίτα όσων έχουν ανάγκη, διότι άλλες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός, θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό”, εξήγησε ο Λόουκοκ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 2020 οι δωρητές πρόσφεραν 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και, σύμφωνα με τα στοιχεία, βοήθεια έλαβε το 70% όσων είχαν ανάγκη.
Αν και παραδέχθηκε ότι τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητεί ο ΟΗΕ για το 2021 είναι πολλά χρήματα, ο Λόουκοκ τόνισε ότι το ποσό αυτό δεν συγκρίνεται με τα χρήματα που δαπάνησαν οι πλούσιες χώρες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους στη διάρκεια της πανδημίας.
Η πανδημία ανέτρεψε τη ζωή όλων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επεσήμανε ο ΟΗΕ, ενώ τόνισε ότι “ όσοι ζούσαν ήδη στην κόψη του ξυραφιού επλήγησαν σφοδρά και δυσανάλογα από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, την πτώση των εισοδημάτων, τη διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού και το κλείσιμο των σχολείων”.
Για πρώτη φορά από το τέλος της δεκαετίας του 1990 αυξήθηκε η ακραία φτώχεια. Το προσδόκιμο ζωής μειώνεται παγκοσμίως και ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με τον HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Εξάλλου “ πολλοί λιμοί διαφαίνονται στον ορίζοντα”, υπογράμμισε ο ΟΗΕ. “ Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και κώδωνες κτυπούν”, προειδοποίησε ο Λόουκοκ.
Ως το τέλος του 2020, 270 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να υποφέρουν από οξεία διατροφική ανασφάλεια, αύξηση 82% σε σχέση με πριν την πανδημία.
Οι κάτοικοι της Υεμένης, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νότιου Σουδάν, της βορειοανατολικής Νιγηρίας είναι στα πρόθυρα λιμού, ενώ σε άλλες περιοχές και χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Σάχελ, είναι “ δυνητικά πολύ ευάλωτες”, πρόσθεσε.
“ Αν καταφέρουμε να περάσουμε το 2021 χωρίς έναν σοβαρό λιμό, αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία”, τόνισε ο Λόουκοκ.
“ Πολύ ζοφερές στιγμές”
Η Συρία και η Υεμένη, δύο εμπόλεμες χώρες, βρίσκονται πρώτες στον κατάλογο του ΟΗΕ με τις χώρες που έχουν περισσότερη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο ΟΗΕ ζητεί σχεδόν έξι δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει εκατομμύρια Σύρους στη χώρα τους και στον κόσμο και σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια για να στηρίξει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως,
“ Το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας απέδειξε το 2020 για μια ακόμη φορά την αξία του, προσφέροντας φάρμακα, κατάλυμα, εκπαίδευση και άλλα βασικά προϊόντα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
“ Όμως η κρίση έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που εξακολουθεί να επιδεινώνεται η πανδημία. Μαζί πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους και να φανούμε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που ζουν πολύ ζοφερές στιγμές”, πρόσθεσε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αρνητική εικόνα στις ΜΕΘ, αρχίζει να φαίνεται η μείωση στα κρούσματα
- «Παγώνουν» οι αυξήσεις σε συντάξεις και κατώτατο μισθό λόγω Covid-19
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
- Παραπομπή της Ελλάδας με 6+1 «κατηγορίες»
- "Ιερό" μπλόκο στην ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου
- ΗΠΑ: Νομοσχέδιο προβλέπει άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400
- 30 χρόνια χωρίς τον Παύλο Σιδηρόπουλο
- Ανοσία στο lockdown έδειξαν τα έσοδα της Εφορίας
- Συντάξεις: Ψηφιακά η απονομή του 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης το 2021
- Επίδομα 400 ευρώ: Ημέρα πληρωμών για 18.000 δικαιούχους ανέργους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Τρομακτικές οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία σε όλο τον κόσμο – ΟΗΕ: 235.000.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια
- ΗΠΑ: Νομοσχέδιο προβλέπει άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400
- Οι εφημερίδες της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου 2020
- Ντροπή! Δεν νοικιάζουν σπίτι σε νοσηλεύτρια ΜΕΘ που διακινδυνεύει τη ζωή της για εμάς!
- Τρίτη ημέρα ανόδου για τον χρυσό
- Μεικτά πρόσημα στη Wall Street – Η Pfizer έριξε τον S&P 500
- Ιταλία: Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά στο σπίτι -Εστιατόρια μέχρι 18.00, Εμπορικά μέχρι 21.00
- Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου
- Η κατάληψη του City Plaza από μετανάστες-αλληλέγγυους καταδίκασε την Ελλάδα με πρόστιμο 312.000 ευρώ
- Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν:Σε οικογενειακό κύκλο η κηδεία – Εθνικό πένθος κήρυξε ο Μακρόν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενισχύει τη χρηματοδότηση στο EquiFund
- Σταθερά τιμολόγια από την Protergia για ολόκληρο το 2021
- Τέσσερις κινεζικές εταιρίες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον
- Μερίσματα μη αναληφθέντα και τέλη χαρτοσήμου
- Διαδικτυακό «Φεγγάρι από χαρτί», με υπογραφή των Ρέππα και Παπαθανασίου
- ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Ζητά εγγυημένα προγράμματα απασχόλησης στο δημόσιο
- Τη σπαρτική Precea των 8 σειρών φέρνει η Amazone στην αγορά το 2021
- Εισπρακτικό μέτρο οι φόροι στα κινητά και τη συνδρομητική τηλεόραση
- Επιπλέον χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ στο EquiFund
- Πώς ο ΕΦΚ δίνει ώθηση στην καινοτομία και στο ταμείο