Υπάρχουν άνθρωποι γεννημένοι να ευτυχήσουν;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Υπάρχουν άνθρωποι γεννημένοι …να ευτυχήσουν;

Η ευτυχία θεωρείται ως ένας από τους πιο θεμελιώδεις ανθρώπινους στόχους. Υπάρχουν άραγε άνθρωποι που επιτυγχάνουν ευκολότερα αυτόν τον στόχο? Η απάντηση είναι θετική τόσο από έρευνες  που έχουν χρησιμοποιήσει το μοντέλο των διδύμων όσο και από γονιδιακές μελέτες.

Χρησιμοποιώντας 950 ζευγάρια διδύμων, ερευνητές από το Πανεπιστημιο του Εδιμβούργου έδείξαν ότι η ευτυχία είναι στοιχείο της προσωπικότητας και ότι η

υποκειμενική ευεξία συνδέεται με την προσωπικότητα με κοινά γονίδια. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με την αντίληψη της ευτυχίας στους ανθρώπους (αγχώδης προδιάθεση, κοινωνικότητα και ευσυνειδησία), επηρεάζονται κατά 50% από γενετικούς παράγοντες. Τα χαρακτηριστικά αυτά λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα όταν συμβαίνουν άσχημα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο (το 5-ΗΗΤ) συνδέεται άμεσα με την ικανότητα άντλησης χαράς και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς όσοι το έχουν, τείνουν να βλέπουν τη ζωή πιο φωτεινή και αισιόδοξη.

Το γονίδιο 5-ΗΤΤ δημιουργεί ένα μόριο-μεταφορέα για τη χημική ουσία σεροτονίνη στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους καλύτερα. Η «μακριά» εκδοχή του γονιδίου βοηθά πολύ περισσότερο στην ταχύτερη «ανακύκλωση» της σεροτονίνης σε σχέση με την «βραχεία». Όσοι έχουν την πιο «κοντή» εκδοχή του συγκεκριμένου γονιδίου, είναι πιο πιθανό να είναι απαισιόδοξοι στη ζωή τους και να τα βλέπουν όλα γύρω τους σε αποχρώσεις του μαύρου! Αντίθετα, όσοι έχουν τη «μακριά» εκδοχή του γονιδίου, έχουν συνήθως καλή διάθεση και είναι ευκολότερο να νιώσουν ευτυχία.

 Άλλες έρευνες δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου CRN1 σχετίζεται με θετική συναισθηματική επεξεργασία, και μεγαλύτερη ευαισθησία σε θετικά συναισθηματικά ερεθίσματα συμπεριλαμβανομένης της ευτυχίας. Οι νέες αυτές έρευνες θα μπορούσαν μελλοντικά να ανοίξουν το δρόμο, μέσω γενετικής μηχανικής, για τη γέννηση παιδιών που θα είναι βιολογικά προδιατεθειμένα να ευτυχήσουν στη ζωή τους, στο βαθμό που οι γονείς θα έχουν επιλογή για τα γονίδια του μωρού τους.

Ωστόσο, παρά τη σχέση της με τα γονίδια, η ευτυχία προφανώς δεν είναι θέμα ενός μόνο γονιδίου. Παραμένει άγνωστο προς το παρόν, πόσα γονίδια συνολικά μπορεί να εμπλέκονται στο αίσθημα ικανοποίησης και στην ικανότητα ευτυχίας κάθε ανθρώπου.

Εάν κάποιος μάθει ότι η βιολογία του τον προδιαθέτει αρνητικά για τη ζωή και την ευτυχία, τότε, με τη δύναμη της θέλησής του, θα έχει κάθε λόγο να καταβάλει έξτρα προσπάθεια για να αλλάξει αυτή τη στάση ζωής.

Επειδή ακριβώς οι άνθρωποι έχουν μεγάλες δυνατότητες κατανόησης και προσαρμογής, πολλοί είναι αυτοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, που πιστεύουν ότι είναι δυνατό με συστηματική προσπάθεια να επιτευχθούν πολλά στον τομέα της αναβάθμισης του υποκειμενικού αισθήματος ευεξίας και ευτυχίας.

Tα γονίδια μας δε λειτουργούν στο κενό. Το περιβάλλον και η προσπάθεια μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη βιολογία μας. Για αυτό να γελάτε συχνά, να παίζετε, να τραγουδάτε, να χορεύετε, να προσφέρετε, να βρίσκετε το καλύτερο και όχι το χειρότερο στους άλλους, να συνειδητοποιείτε τι σας κάνει χαρούμενους και να το επιδιώκετε!

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα