Αναβρασμός στην πανεπιστημιακή κοινότητα – Η κυβέρνηση καταργεί 6 Τμήματα

H επικείμενη κατάργηση έξι νέων τμήματων του ΕΛΜΕΠΑ, που είχαν ιδρυθεί με τον νόμο και στη συνέχεια είχαν τεθεί σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας με τον ν. 4653/2020, έχει εγείρει προβληματισμό στην πανεπιστημιακή κοινότητα στην Κρήτη με αποτέλεσμα, το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), σε συνεδρίαση του συζήτησε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που αναμένεται να φέρει στη Βουλή

ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κ. Πιερρακάκης. Με το νομοσχέδιο όπως αναφέρει το Συμβούλιο, θα καταργηθούν τα τμήματα: «α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο), β) Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο), γ) Χημικών Μηχανικών (Χανιά), δ) Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο), ε) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (‘Αγιος Νικόλαος) και στ) Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα).

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο όπως ενημερώνει, έχει εκπονήσει Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης (ΣΣΑ) για την περίοδο 2022-2025, το οποίο εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο. Πρόκειται για σχέδιο ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει SWOT ανάλυση (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές) για την ανάπτυξη των έξι νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και μελέτη πολυκριτήριας μεθόδου ανάλυσης όπου, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, αξιολογείται η σταδιακή ανάπτυξη και λειτουργία των νέων Τμημάτων σε σειρά κατάταξης. Όπως επισημαίνεται από τη Διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ: «Οι σχετικοί φάκελοι, μαζί με τις απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα εν λόγω Τμήματα κατατέθηκαν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και το ΥΠΑΙΘ στις αρχές Ιουνίου του 2021, μετά από πρόσκληση της ΕΘΑΑΕ τον Σεπτέμβριο του 2020. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμιά απολύτως ενημέρωση από την ΕΘΑΑΕ ή το Υπουργείο για το μέλλον των Τμημάτων αυτών και την έναρξη λειτουργίας τους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις και ερωτήσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσώπων των αυτοδιοικητικών αρχών».

Γίνεται λόγος στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Κρήτης ότι το ΕΛΜΕΠΑ επένδυσε χρήματα και, κυρίως, ανθρώπινους πόρους για την εκπόνηση του ΣΣΑ και των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των Τμημάτων, ενώ έχει ήδη από καιρό προχωρήσει σε συμφωνίες με την τοπική αυτοδιοίκηση για την παραχώρηση εκτάσεων και τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για τα νέα κτήρια που θα στεγάσουν τις υποδομές τους. Έτσι, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει προχωρήσει σε παραχώρηση έκτασης στον Γάλλο για την ανέγερση των κτηρίων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών, ενώ ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει παραχωρήσει επίσης εκτάσεις για την ανάπτυξη ακαδημαϊκών υποδομών και φοιτητικών εστιών. Είναι συνεπώς απορίας άξιο πως το ΥΠΑΙΘΑ προχωρά συλλήβδην στην κατάργηση όλων των νέων Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ δίχως να έχουν καν κοινοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο οι εκθέσεις αξιολόγησης των φακέλων που είχαν κατατεθεί πριν από 2,5 χρόνια». Για τους λόγους αυτούς, το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ εκφράζει την έντονη απογοήτευση και την αγανάκτησή του για την πιθανολογούμενη κατάργηση των έξι νέων ακαδημαϊκών του Τμημάτων που ανατρέπει τον στρατηγικό σχεδιασμό και θίγει, όπως αναφέρουν σε σχετική απόφαση τους, κατάφωρα το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

‘Αμεσα θα προγραμματιστούν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους Δημάρχους των πόλεων όπου εδρεύουν τα Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ που καταργούνται, για να υπάρξει συντονισμός ενεργειών, ενώ ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητή Νίκος Κατσαράκης θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ώστε να παρατεθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ οι απόψεις του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα