Άνθρωποι που δεν υπήρξαν ποτέ…σε πάρτι που δεν έγινε ποτέ – Πώς έγινε viral ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Ένας χρήστης του Twitter, αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα πρότζεκτ που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ποικίλα ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν των μέσων κοινωνικών δικτύων αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι “τρομακτικά ρεαλιστικές” εικόνες συγκέντρωσαν πάνω από 29,3 εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

Ειδικότερα, ο προγραμματιστής Miles Zimmerman, με τη βοήθεια ενός προγράμματος

επεξεργασίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, το “Midjourney”, δημιούργησε μια εικονική “κοινωνική” πραγματικότητα, παράγοντας εικόνες που τοποθετούν ανύπαρκτα πρόσωπα σε πάρτι ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ.

Ο Zimmerman έγραψε, «Το Midjourney γίνεται τρελά ισχυρό – καμία από αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι πραγματική και κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει στ’ αλήθεια».

Όσοι εμφανίζονται στις φωτογραφίες, εκτός φυσικά από τον χρήστη του προγράμματος, είναι πρόσωπα που «εμπνεύστηκε» η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος. Έτσι ο χρήστης μπορεί με ασφάλεια να επικοινωνήσει στον κοινωνικό και διαδικτυακό του περίγυρο τη (ψεύτικη) κοινωνική του ζωή.

Midjourney is getting crazy powerful—none of these are real photos, and none of the people in them exist. pic.twitter.com/XXV6RUrrAv

— Miles (@mileszim) January 13, 2023

Οι ανατομικές ατέλειες

Όμως προς το παρόν, η εφαρμογή αυτή έχει τεχνικά ελαττώματα και οι εικόνες των ανθρώπων που παράγει έχουν κάποιες ανατομικές ατέλειες. Αν κάποιος παρατηρήσει με λίγη προσοχή τις φωτογραφίες μιας κοινωνικής εκδήλωσης που μοιράζεται κάποιος στα social media δείχνοντας ότι ήταν παρών σε αυτή, θα δει κάποιους από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να ποζάρουν χαμογελώντας χωρίς όμως να διαθέτουν δόντια, ή διαθέτοντας παραπάνω από το κανονικό. Σε άλλες πάλι, όπου φαίνεται να κρατούν κάποιο αντικείμενο (π.χ ποτήρι), το χέρι που το κρατά αντί για πέντε να έχει δέκα δάκτυλα.

Εκ πρώτης όψεως κάποιος βλέπει δύο κοπέλες να διασκεδάζουν σε ένα πάρτι με την μια από αυτές να κρατάει μια συσκευή στο χέρι της. Αν προσέξει κάποιος την κοπέλα με τη συσκευή θα δει ότι το χέρι της έχει ένα πλήθος από δάκτυλα προδίδοντας έτσι ότι η φωτογραφία δεν είναι αληθινή.

Η ομοιότητα μεταξύ των προσώπων

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα πρόσωπα που εικονίζονται να διασκεδάζουν στο πάρτι, φαίνεται να προέρχονται από την ίδια “παλέτα” ανθρώπινων χαρακτηριστικών απλώς προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση με διαφορετικό τρόπο.

Το A.I προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση της ποικιλομορφίας στα χαρακτηριστικά των προσώπων, βασισμένο σε περιορισμένο ωστόσο εύρος χαρακτηριστικών και προτύπων ομορφιάς.

I think I figured it out—the trick is updating your prompt to assert that god is dead, we killed him, and thus we alone are responsible for the twisted creations brought forth from our minds. pic.twitter.com/JInZI4Awtd

— Miles (@mileszim) January 13, 2023

Το ρατσιστικό αποτύπωμα του AI

Αξιοσημείωτο, είναι δε το και το γεγονός ότι ο ίδιος ο προγραμματιστής, θίγει μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι δεν έλειπε και ρατσισμός από το σύστημα AI καθώς δίνοντας την πληροφορία “άνθρωποι”, εκείνο “υπολόγισε” μόνο τους λευκούς, ως ανθρώπους…

I had to be specific in order to get male-looking AI people—and even then, variation is a challenge. It definitely defaults to white people when you ask for “people”. pic.twitter.com/x3P0LKL7MU

— Miles (@mileszim) January 13, 2023

Πάντως, είναι απλά θέμα χρόνου το σύστημα να βελτιωθεί και οι εικόνες που θα παράγει να είναι τέλειες και έτσι να μπορεί κάποιος να παρουσιάζει χωρίς φόβο την ανύπαρκτη κοινωνική του ζωή. Το πώς φτάσαμε στη χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών είναι ένα άλλης τάξης ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν ειδικοί των κοινωνικών επιστημών και των ψυχολόγων….

Keywords
Τυχαία Θέματα