Γιατί δεν απαντάτε κύριε υπουργέ;

Του Μάριου Αραβαντινού

Η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δηλαδή οι ερωτήσεις των βουλευτών προς τους υπουργούς και οι απαντήσεις των τελευταίων, αποτελούν τη βάση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας και μια αστείρευτη πηγή ενημέρωσης των πολιτών. Φαίνεται όμως πως οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα επιτελεία τους στα υπουργεία έχουν σοβαρότερες δουλειές να κάνουν από το να απαντούν στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται.

Έτσι, τον τελευταίο μήνα, από τις 13 του περασμένου Ιουνίου,

μέχρι χθες Παρασκευή 12 Ιουλίου έχουν απαντηθεί μόλις 163 ερωτήσεις. Ο αριθμός μοιάζει ικανοποιητικός, δεν είναι όμως αν αναλογιστεί κανείς το σύνολο των ερωτήσεων που έχουν υποβληθεί στο διάστημα αυτό. Όπως προκύπτει από στοιχεία που καθένας μπορεί να βρει στη ιστοσελίδα της Βουλής, από τις 13 Ιουνίου, έχουν κατατεθεί 987 ερωτήσεις από τις οποίες δεν έχουν απαντηθεί οι 824! Σε διάστημα δύο μηνών, δηλαδή από τις 13 Μαΐου, έχουν απαντηθεί συνολικά 1070 ερωτήσεις, από το σύνολο των 2252, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν μείνει αναπάντητα 1874 ερωτήματα.

Είναι αναμφίβολα προκλητικό, να μην απαντώνται τα ερωτήματα των εκπροσώπων του ελληνικού λαού, είναι όμως προκλητικότερο, άκρως ανήθικο και πιθανώς ύποπτο, από την πλευρά της κυβέρνησης να μην αποσαφηνίζει σοβαρότατα ζητήματα τα οποία τίθενται. Μεταξύ αυτών είναι η υπόθεση ΔΕΠΑ και η απόφαση της Gazprom να αποσυρθεί από την εξαγορά της, πράγμα το οποίο φαίνεται να γνώριζε η κυβέρνηση αρκετό καιρό πριν, λόγω των αντιρρήσεων που είχε εκφράσει η Κομισιόν, το σκάνδαλο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης ανέργων και η διοχέτευση αυτών σε εταιρίες συμφερόντων Μπόμπολα -θέμα το οποίο ανέδειξε το koutipandoras.gr την περασμένη εβδομάδα-, οι σοβαρότατες καταγγελίες του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου για «κυκλώματα δουλεμπόρων και στελεχών του υπ. Εξωτερικών για νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών» και το ερώτημά του «αν παίρνουν άσυλο, μόνο όσοι από αυτούς πληρώνουν» και πολλά άλλα.

Μάλιστα δεν είναι λίγες φορές που με ερωτήσεις τους βουλευτές έχουν ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους δεν απαντώνται τα ερωτήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τους βουλευτού των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία στις 16 Ιουνίου κατέθεσε ερώτηση προς τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ζητώντας του τον λόγο για τον οποίο δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε οκτώ ερωτήσεις της, οι οποίες είχαν κατατεθεί μόλις το τελευταίο δίμηνο, δηλαδή τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όπως κατήγγειλε η κα Χρυσοβελόνη, ο πρώην υπουργός δεν είχε απαντήσει ούτε γραπτώς, ούτε προφορικώς. Παρόμοια ερώτημα είχε απευθύνει και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Σημειωτέον ότι, πολλές από τις απαντήσεις -όταν αυτές δίνονται- είναι ασαφής και παραπέμπουν τους βουλευτές σε άλλο υπουργείο προκειμένου να λάβουν ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα