Η ομάδα «Minders» στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Την 1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κατέκτησε η ομάδα “Minders” της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης με το ρομποτικό σύστημα Hermes. Το ρομποτικό σύστημα HERMES είναι ένα εργαλείο που σκοπό έχει να προσφέρει βοήθεια στην καταγραφή της πορείας μιας αρχαιολογικής ανασκαφής και στην τεκμηρίωση και χαρτογράφηση των ευρημάτων αυτής.

Στο διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται από τον WRO Hellas και

πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 στην Ελληνογερμανική Σχολή, υπήρχαν 85 συμμετοχές, το οποίο είναι ιστορικό ρεκόρ.

Η ομάδα των “Minders”, ως πρώτη σε όλη την Ελλάδα, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα διεξαχθεί στη Τζακάρτα της Ινδονησίας από τις 15 έως τις 17 Νοεμβρίου 2013 και στην οποία θα λάβουν μέρος ομάδες από 45 χώρες από όλον τον κόσμο.

Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου Ίαν Μιχάλαρο, Αθανάσιο Οικονόμου και Παναγιώτη Πλατανιστιώτη και τον περσινό απόφοιτο και φοιτητή πλέον στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Ιάσονα Ταούκη. Υπεύθυνος για την όλη προετοιμασία ήταν ο καθηγητής Πληροφορικής Δημήτριος Μωραΐτης.

Πώς δουλεύει στην πράξη το ρομποτικό αυτό σύστημα:

Ο αρχαιολόγος εντοπίζει ένα αντικείμενο στον αρχαιολογικό χώρο και δίνει εντολή στο roboHERMES, μέσω ενός tablet pc, να έρθει στη θέση που του υποδεικνύει. Το σύστημα εντοπίζει με τη σειρά του το εν λόγω αντικείμενο και εκτελεί ένα σύνολο προγραμματισμένων ενεργειών για την καταγραφή και την τεκμηρίωσή του. Οι διάφορες μετρήσεις, φωτογραφίες, σαρώσεις κ.λπ. αποστέλλονται στον κεντρικό υπολογιστή του συστήματος στον χώρο της ανασκαφής όπου γίνεται η προγραμματισμένη επεξεργασία και αποθήκευσή τους, η οποία με τον παραδοσιακό τρόπο θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και εργατικό δυναμικό για να επιτευχθεί, διευκολύνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δουλειά του αρχαιολόγου. Η επί τόπου αυτή κεντρική μονάδα μπορεί επίσης να επικοινωνήσει εξ αποστάσεως με υπολογιστή σε άλλο χώρο (π.χ. στο Υπουργείο Πολιτισμού) και να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων που έχει αποθηκεύσει. Μπορεί να υπάρχει on-line ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα ευρήματα, τον χρόνο που ανακαλύφθηκαν και την ακριβή θέση τους. Μπορεί να υπάρχει on-line καταχώρηση των ευρημάτων στο διαδίκτυο, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο αρχαιολόγο να γνωρίζει το τι, πού και πότε ανακαλύφθηκε το καθετί, με δυνατότητα on-line ζωντανής σύνδεσης με τον αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολόγος θα μπορούσε να συμπληρώσει την ανακάλυψη των ευρημάτων με κείμενα και παρατηρήσεις, φωνητικά ή γραπτά, σκαριφήματα κ.α. σχετικά με το κάθε εύρημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την πρωτότυπη αυτή ιδέα ενημερώθηκε και ο γνωστός για τις σημαντικές ανακαλύψεις του στο σπήλαιο του Διρού από το 1970 έως και σήμερα αρχαιολόγος και επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Dr Γεώργιος Α. Παπαθανασόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα