Ιταλία: Τα σενάρια που επικρατούν μετά το αντιμνημονιακό «χαστούκι»

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική Ιταλία, έστειλε σαφές μήνυμα τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Ιταλοί αποδοκίμασαν στην πράξη την πολιτική του Μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος εκφραστής της πολιτικής αυτής Μάριο Μόντι, οδηγήθηκε σε εκλογικό Βατερλώ. Με ποσοστά που ο ούτε και ο πιο ορκισμένος εχθρός του Μάριο Μόντι δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Αυτή τη στιγμή, στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας όλα μοιάζουν πιθανά και όλα.. απίθανα. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι επιθυμεί

μία νέα κυβέρνηση πάση θυσία. Για το λόγο αυτό έχει κάνει άνοιγμα στο Γκρίλο, ενώ απορρίπτει κάθε σενάριο συνεργασίας με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο τελευταίος εμφανίζεται ανοικτός σε συνεργασία με το Μπερσάνι. «Για το καλό της Ιταλίας», όπως λέει ο ίδιος. Απορρίπτει όμως κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το Μάριο Μόντι.

Ο Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται προς το παρόν «συζητήσιμος». Ωστόσο ο αντιθεσμικός του χαρακτήρας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εμπιστοσύνης στην ιταλική πολιτική σκηνή. Το πολιτικό πόκερ συνεχίζεται και οι «παίχτες» σχεδιάζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

Στη Βουλή, κυριαρχεί με γιγαντιαία διαφορά το PD του Μπερσάνι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κυβέρνηση δίχως τη δική του συμμετοχή δε γίνεται. Στη Γερουσία όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Μπερσάνι θα πρέπει αναγκαστικά να βάλει στο πολιτικό παιχνίδι τους Μπερλουσκόνι και Γκρίλο.

Σε ένα «γάμο» που μοιάζει καταδικασμένος, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα. Οι αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες και το μόνο που μπορεί να ενώσει είναι το σενάριο ακυβερνησίας. Το θέμα όμως είναι για πόσο.

Μία άλλη λύση είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας. Προς το παρόν ο Μπερσάνι δεν το έχει απορρίψει. Είναι όμως πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξει όμηρος του Γκρίλο ή του Μπερλουσκόνι.

Τελευταία επιλογή θα ήταν άλλη μία κυβέρνηση τεχνοκρατών. Το πόσο αυτό θα ήταν αποδεκτό στο σημερινό πολιτικό κλίμα είναι αμφίβολο, όπως και οι επιπτώσεις του στο ήδη εξοργισμένο σώμα ψηφοφόρων.


Δεν πήραν το μήνυμα οι Ευρωπαίοι

Στο μεταξύ η πολιτική κατάσταση της Ιταλίας έχει προκαλέσει σοκ στους ευρωπαίους αξιωματούχους. Ωστόσο δε φαίνεται να έχουν λάβει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το μήνυμα της κάλπης για αλλαγή πολιτικής. Με νύχια και με δόντια έχουν πέσει πάνω στους πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης και ζητούν από αυτούς να συνεργαστούν. Με πρόσχημα τη διάσωση της ζώνης του ευρώ, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τον ελληνικό λαό στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πιέσεις είναι αφόρητες.

Ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Φίλιπ Μίσφελντερ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι

«Δεν είστε Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν έχει περιθώρια για ένα σενάριο τύπου Ελλάδας στην Ιταλία με νέες κάλπες», σημείωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Repubblica. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τις οποίες άρχισε η κυβέρνηση Μόντι και σε σχηματισμό κυβέρνησης «το ταχύτερο δυνατόν». Υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων τάχθηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος ομολόγησε ότι περίμενε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τα μεταρρυθμιστικά ιταλικά κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε «ανησυχία» στη προοπτική πολιτικού αδιεξόδου, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ιταλοί απέρριψαν τη λιτότητα και ότι ελπίζει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης με επικεφαλής την Κεντροαριστερά.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών από τη πλευρά του είπε ότι υπάρχει «εξαιρετική ανησυχία» για τις οικονομικές επιπτώσεις.

«Αυτό είναι ένα άλμα στο κενό και δεν είναι καλό ούτε για τη Ιταλία ούτε για την Ευρώπη», δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάλο.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη απασχόληση ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος της.

Στο μεταξύ το χρηματιστήριο του Μιλάνου έχει σημειώσει πτώση σχεδόν τεσσάρων μονάδων. Το σπρεντ δανεισμού της Ιταλίας στα 10ετή ομόλογα άγγιξε τις 338 μονάδες βάσης. Ποσοστό που έχει να σημειωθεί από το Δεκέμβριο του 2010.

Την ίδια ώρα σοβαρούς κλυδωνισμούς αντιμετωπίζει και το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρώ άγγιξε χαμηλό επτά εβδομάδων σε σχέση με το δολάριο στην Ασία, ενώ οι φόβοι για νέο ξέσπασμα κρίσης στην Ευρωζώνη έχουν χτυπήσει κόκκινο. Η ισοτιμία, η οποία διαμορφώθηκε στα 1,3042 δολάρια, είναι η χαμηλότερη για το ευρώ από τις 10 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα