«Κανονικοποιημενες σχέσεις» με την Τουρκία παρουσίασε ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ

Την έκανε τελικά την αναφορά στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος της Γενικης Συνέλευσης του ΟΗΕ, εστιάζοντας όμως αντί ουσιαστικών απαντήσεων στις προκλήσεις Ερντογάν, να διατηρήσει το διαφημιζομενο «θετικό κλίμα» με την Τουρκία. Έκθεση ιδεών για κλιματική αλλαγή και μετανάστευση.

«Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των δύο χωρών. Προτεραιότητα για την Ελλάδα

είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού» ανεφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περιορίζοντας την παρέμβαση του σε μερικές λακωνικές αναφορές στις παγιες εθνικές θέσεις.

«Η εισβολή και κατοχή συνεχίζεται στην Κύπρο. Πρέπει να βρεθεί δίκαιη, βιώσιμη λύση αμοιβαία αποδεκτή στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία»” ανεφερε ακόμα, παροτι οι κυβερνητικές διαρροές νωρίτερα φρόντιζαν να καλλιεργησουν κλίμα πιο… επιθετικής στάσης του πρωθυπουργου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις προκλήσεις Ερντογάν στον ΟΗΕ, την αναθέρμανση των προκλήσεων στο Αιγαίο και τα προ μηνός γεγονότα στη νεκρή ζώνη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε λίγο πριν τις δηλώσεις για την Κύπρο πως οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν “κανονικοποιηθει”, παρά τις εντάσεις.

«Έχουμε κανονικοποιήσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία» σημείωσε, και υποστήριξε πως «είπα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι βασική μας διαφορά – η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών – είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». “Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο” ανέφερε ακόμα, βάζοντας ψηλά των πήχη των απαιτήσεων πολιτών και κομμάτων, καθώς όταν επιστρέψει από τη Νεα Υόρκη θα πρέπει να ενημερώσει για το περιεχόμενο αυτής της προόδου.

Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθεί πως επιχείρησε να εμφανιστεί ως… οραματιστής για την κλιματική αλλαγή, κρύβοντας ακόμα και μπροστά σε διεθνές και σημαίνον ακροατήριο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του για τις πολλαπλές καταστροφές της χώρας από φωτιές και πλημμύρες και το περασμένο καλοκαίρι.

“Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο «Daniel» προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη” ανέφερε μεταξύ αλλων. Στη συνέχεια δε, μίλησε για “ανιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής”.

“Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα” συμπλήρωσε, για να… πλασσαρει στη συνέχεια το 112 ως πανάκεια, ακόμα και σε χώρες που χτυπήθηκαν άσχημα από την κακοκαιρία, όπως η Λιβύη και το Μάουι.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι πως εμφανίστηκε με περίσσευμα υποκρισίας για το μεταναστευτικό ως υπέρμαχος της διάσωσης προσφύγων, αποσιωπώντας και μάλλον πασχίζοντας να υπερασπιστεί εαυτόν για τις πολύκροτες υποθέσεις φονικών pushbacks, για τα οποία η κυβέρνηση του έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα, κοστίζοντας τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους. “Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο” ανέφερε, ενώ ακόμα είπε πως “η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς”, την ώρα που η Πύλος παραμένει ανεξιχνίαστη και οι εκατοντάδες ζωές που χάθηκαν εκεί ζητούν δικαίωση.

Πηγή: documentonew.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα