Κλείνει τα σύνορα με τη Ρωσία η Φινλανδία

Η σκανδιναβική χώρα προχωρά σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ σε αποκλεισμό εισόδου στο έδαφός της περισσότερων Ρώσων, μιας και η κυκλοφορία από τη γειτονική χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Περίπου 7.000 άνθρωποι εισήλθαν από τη Ρωσία χθες, περίπου 6.000 από αυτούς Ρώσοι, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση 107%, ενώ τρεις άνθρωποι έκαναν αίτηση για χορήγηση ασύλου,

έναντι κανενός την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα φινλανδικά συνοριακά περάσματα παραμένουν μεταξύ των λίγων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους μετά το κλείσιμο από σειρά χωρών τόσο των φυσικών συνόρων όσο και του εναέριου χώρου τους σε αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ιδια κίνηση πάντως παρατηρείται και στα σύνορα με τη Γεωργία όπου και εκεί σπεύδουν ρώσοι πολίτες.

«Η φιλοδοξία και ο σκοπός είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Φινλανδία από τη Ρωσία», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Yle, αναφέρουν οι Financial Times.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία καταγράφει αύξηση στον αριθμό των Ρώσων που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων της μετά την ανακοίνωση της Μόσχας, είχε προαναγγείλει το βράδυ της Τετάρτης την πρόθεσή της να αυστηροποιήσει περαιτέρω τα μέτρα για την είσοδο στην χώρα, μετά από μια στροφή στην πολιτική που αποφάσισαν η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία).

Μετά από αυτό το διάταγμα, ο αριθμός των Ρώσων που εισέρχονται στη Φινλανδία έχει διπλασιαστεί, αν και παραμένει σε περιορισμένο επίπεδο, σύμφωνα με τους Φινλανδούς συνοριοφύλακες.

Στο μεταξύ, στις υπό ρωσική κατοχή επαρχίες της Ουκρανίας στρέφονται τα βλέμματα, καθώς ξεκίνησαν οι διαδικασίες των δημοψηφισμάτων, εν μέσω ουκρανικής και δυτικής οργής.

Το Κρεμλίνο στοχεύει στην ενίσχυση της «γραμμής επαφής» μήκους άνω των χιλίων χιλιομέτρων και στην παγίωση μιας νέου τύπου «Νοβοροσίγια», ως ενιαία γεωγραφική συνέχεια των εδαφών του Ντονμπάς, της ήδη προσαρτημένης Κριμαίας και του μεγαλύτερου μέρους των παράκτιων περιοχών της νότιας Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ, πέρα από την προσπάθεια νομιμοποίησης των πολεμικών ενεργειών, η Μόσχα, ουσιαστικά, σε περίπτωση που οι κάτοικοι ψηφίσουν υπέρ της Ρωσία, θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει με διαφορετικό τρόπο τις στρατιωτικές της δυνάμεις, σε περιοχές που θα τις θεωρεί, πλέον, ρωσικά εδάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα