Μιλάμε για το κίνημα της πετσέτας και τρώμε το… ξύλο της αρκούδας!!

««Δε λέω, καλά κάνουμε και υπερασπίζουμε το δημόσιο χώρο, τις παραλίες από τους καταπατητές, τους αεριτζήδες της αρπαχτής και τους προαγωγούς του τουρισμού της γκλαμουριάς και της ασυδοσίας. Αλλά βρε παιδί μου υπάρχουν χίλιοι λόγοι να αντιδράσει κινηματικά η βάση της κοινωνίας η οποία βρίσκεται εν υπνώσει. Η ακρίβεια είναι ο βασικότερος λόγος να αντιδράσουμε επιτέλους. Να κάνουμε το κίνημα κατά της ακρίβειας. Ως πότε θα τρώμε το ξύλο της αρκούδας αδιαμαρτύρητα;» Δεν είναι μόνο ο Αντώνης – συνταξιούχος εκπαιδευτικός – που προβληματίζεται γι’ αυτήν την αδράνεια…

Ανάλογος προβληματισμός διατυπώνεται

από μέσα ενημέρωσης. Ο Κώστας Βαξεβάνης στο κύριο άρθρο του Documento (6-8-23), γράφει:

«Τι συνέβη ξαφνικά για µια πετσέτα θαλάσσης και µια ξαπλώστρα; Κάποιος που παρατηρεί την Ελλάδα… μπορεί να αποφανθεί µε βεβαιότητα ότι είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες. Θρήνησαν τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη από κορονοϊό αδιαµαρτύρητα, ζουν µε τα χαμηλότερα µεροκάµατα, βιώνουν πρωτοφανείς αυξήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, εξέλεξαν µια κυβέρνηση µε αυταρχική πολιτική και έλλειμμα δηµοκρατίας που ευνοεί µια κάστα πλουσίων, αναπνέουν σε ένα τοξικό περιβάλλον διαφθοράς και ανισοτήτων και έκαναν κίνηµα ενάντια στις ξαπλώστρες; Μόλις πριν από µερικές µέρες κάηκαν σε µόλις δύο εικοσιτετράωρα κοντά στα 500.000 στρέμματα και δεν άνοιξε ρουθούνι».

Τα ίδια ισχυρίζεται και ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης στην ΕΦΣΥΝ (11-8-23), για κινήματα που έπρεπε να προηγηθούν, όπως των ακριβών ξενοδοχείων και πανάκριβων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, του λαδιού, του ψωμιού, κ.ά.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης «αγκάλιασαν» το κίνημα της πετσέτας. Δεν κοστίζει και πολύ στην αγαπημένη τους κυβέρνηση η στήριξή τους σε μια καλοκαιρινή διαμαρτυρία πολιτών με ημερομηνία λήξης στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Θα έκαναν άραγε το ίδιο αν ξεσπούσε ένα κίνημα κατά της ακρίβειας στις γειτονιές των πόλεων, στα χωριά, στους τόπους δουλειάς; Αν προγραμματίζονταν κινητοποιήσεις από ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και επιτροπές πολιτών με αίτημα να σταματήσει η αισχροκέρδεια, να μειωθούν οι τιμές στη διατροφική αλυσίδα, να πάψει η κυβέρνηση να καλύπτει τα καρτέλ των super market και τους παρόχους της ενέργειας; Αν ξεχυνόταν ένα φουσκωμένο ποτάμι από τις συνοικίες με κατεύθυνση το κέντρο των πόλεων και έδειχνε τους ολιγάρχες και την κυβέρνησή τους ως τους κύριους υπεύθυνους της αφαίμαξης του οικογενειακού κορβανά; Μέχρι πότε θα μας παραμυθιάζουν με τα pass της κοροϊδίας και την “εισαγόμενη ακρίβεια”, ενώ είμαστε πρωταθλητές στις αυξήσεις τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Διαβάζουμε για νέο κύμα ακρίβειας το φθινόπωρο. Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ (8-8-23) αναφέρεται αύξηση στο γενικό δείκτη εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία κατά 30,6% μέσα σ’ ένα χρόνο. Αύξηση ρεκόρ 23 χρόνων του δείκτη τιμών φυτικής παραγωγής κατά 34,1%. Στα φυτικά έλαια και λίπη, έχουμε αύξηση κατά 14,3%, ενώ στην ΕΕ 5,5%. Χοιρινό κρέας, αύξηση κατά 14,8% (έναντι 11,1% στην ΕΕ). Βούτυρο, αύξηση 7,7% (ΕΕ μείωση κατά 2,5%). Γάλα,αύξηση κατά 34% σε σχέση με το 2022. Γαλακτοκομικά (φέτα, τυριά, κλπ), αύξηση 29,9% το 2022 και επιπλέον αύξηση 10,6% το 2023. Και η ζωή τραβάει την ανηφόρα στις αυξήσεις: Πατάτες 27,2%, ψωμί και δημητριακά 9,5%, κρέας 11,4%, ψάρια 6,7%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά 10,9%, καφές 10,5%, αναψυκτικά και χυμοί 13,2% και στα λοιπά τρόφιμα κατά 15,6%. Στα αυγά αύξηση 18,4% όσο εμείς καθόμαστε στ’ αυγά μας…

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, ο λογαριασμός για 60 είδη διατροφής βασικών προϊόντων ανέβηκε τον Αύγουστο στα 450 ευρώ από 250 που ήταν τον Νοέμβριο του 2022.
Και στις τιμές της ενέργειας είμαστε πρωταθλητές. Σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στα 105 ευρώ, ενώ στη δεύτερη ακριβότερη Ιταλία ήταν 93 ευρώ, στην Γαλλία ήταν στα 70 ευρώ, ενώ στη Γερμανία στα 22 ευρώ!!

Όσοι ελπίζετε ότι ο Μητσοτάκης θα απαρνηθεί την τάξη του και θα χτυπήσει τις κοινωνικές ανισότητες είστε χαμένοι από χέρι. Περισσότερες πιθανότητες έχετε να κερδίσετε το Τζόκερ.
Και δυστυχώς δεν υπάρχει στις μέρες μας ο μπακάλης για να ζητήσουμε βερεσέ όσο αυτοί θα μιλάνε για του έθνους ξανά την τιμή (Μπρεχτ)…

Keywords
Τυχαία Θέματα