Ο απίθανος τελικός στο Κατάρ και… άλλα 8 «διαστημικά» παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Λόγω της έντασης, της συγκίνησης και της σημασίας του, από χθες είναι μέρος συζήτησης, αποθέωσης αλλά και σύγκρισης  με τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

«Ανταγωνιστές» υπάρχουν, δεν είναι λίγοι, και σίγουρα είναι σκληροί.
Αυτοί είναι, όπως τους παρουσίασε η ισπανική εφημερίδα Marca:

 Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950: Βραζιλία- Ουρουγουάη 1-2 
Το περίφημο «maracanazo»: 170.000 θεατές είδαν τη μεγαλύτερη ανατροπή προγνωστικών στην ιστορία του Μουντιάλ. Ο τελικός του 1950 είχε

πριν την έναρξή του ως μεγάλο φαβορί τη Βραζιλία. Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο χωρίς γκολ, τα…πυροτεχνήματα. Στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, ο Φριάτσα σκόραρε για τα «καναρίνια». Ο Σκιαφίνο ισοφάρισε στο 66 και τα υπόλοιπα είναι ποδοσφαιρική ιστορία. Ο Μπαρμπόσα, ο τερματοφύλακας, δέχθηκε ένα διαγώνιο σουτ του Γκίγκια και η Ουρουγουάη έφτασε στο 1-2. Δημιουργώντας το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό δράμα που έχει βιώσει ποτέ η Βραζιλία. Λένε ότι υπήρξαν ακόμη και αυτοκτονίες.

 Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1954: Γερμανία-Ουγγαρία 3-2 
Το περίφημο  «θαύμα της Βέρνης». Στη φάση των ομίλων, η Ουγγαρία, η οποία ήταν η καλύτερη ομάδα μετά τον πόλεμο, η λεγόμενη χρυσή ομάδα των Κότσιτς, Πούσκας Τσίμπορ, Σούσα, συνέτριψε με 8-3 τους Γερμανούς. Δεν είχε χάσει κανένα ματς εδώ και τέσσερα χρόνια με 27 νίκες (χρυσό Ολυμπιακό  μεταλλιο το 1952) και τέσσερις ισοπαλίες.
Στο πρώτο 8λεπτο Πούσκας και Τσίμπορ είχαν ήδη βάλει τους Μαγυάρους σε καθαρό προβάδισμα. Η Γερμανία αντέδρασε καλά και σε άλλα οκτώ λεπτά, μεταξύ 10 και 18, ισοφάρισε τον αγώνα με τα γκολ των Μόρλοκ και Ραν. Βοηθούμενη από τα πρώτα  παπούτσια με καρφιά που είχε δημιουργήσει η Adidas και που η Ουγγαρία απέρριψε, η Γερμανία τα κατάφερνε  καλύτερα στη λάσπη του σταδίου «Wankdorf». Στο 84ο λεπτό, ο Ραν, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, έστειλε ξανά τη μπάλα στα δίχτυα και σφράγισε την πρώτη πηγή υπερηφάνειας για τον γερμανικό λαό, που είχε ζήσει σε αμηχανία μετά τη ναζιστική περίοδο και την ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966: Αγγλία- Γερμανία 4-2
Το μόνο αστέρι που έχει η Αγγλία ραμμένο στο στήθος της, προέρχεται από το έπος του Γουέμπλεϊ. Εντός έδρας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, η ομάδα του Σερ Αλφ Ράμσει ήταν μία …αμφιλεγόμενη πρωταθλήτρια. Το πάρτι των «Τριών Λιονταριών» ήταν έτοιμο με το 2-1 του Πίτες… αλλά ο Βέμπερ πήγε το ματς στην παράταση στο λεπτό 89′.
Και εκεί ήρθε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Τζεφ Χερστ κλώτσησε, η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και μετά στη γραμμή. Μέσα ή έξω; Ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντιενστ έδωσε πρώτα ένα κόρνερ, αλλά στη συνέχεια ένα γκολ μετά από συνεννόηση με τον Αζέρο διαιτητή Τόφικ Μπαχράμοφ, ο οποίος επικύρωσε το γκολ.
«Θα πεθάνω με τη βεβαιότητα ότι η μπάλα δεν μπήκε μέσα», είπε ο τερματοφύλακας Τιλκόφσκι (που είχε περάσει ως προπονητής από την ΑΕΚ).
Έμεινε στην ιστορία ως το «γκολ φάντασμα». Ο Χαρστ ολοκλήρωσε το χατ-τρικ του για να δώσει στην Αγγλία τον τίτλο. Ήταν ο προτελευταίος που το πέτυχε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου έως ότου το έκανε ο Μπαπέ στο Κατάρ.

 Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970: Ιταλία-Γερμανία 4-3  
Πέντε γκολ στην παράταση. Τρομερό. Ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό ονομάστηκε ο «αγώνας του αιώνα». Από τη μία η Γερμανία, με τη γένεση μιας νέας γενιάς παικτών που θα συνδεόταν το Euro Cup του 1972 με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, από την άλλη η Ιταλία, η ολοκαίνουργια πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1968. Ο Γερμανός Σνέλινγκερ ισοφάρισε γκολ του Μπονισένια στο 90ο λεπτό. Από  εκεί και πέρα ακολούθησε η πιο τρελή παράταση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, στην οποία σημειώθηκαν πέντε γκολ. Ο Γκερντ Μίλερ έβαλε μπροστά τη Γερμανία στο λεπτό 94, ο Μπέργκνιχ και ο Λουίτζι Ρίβα έκαναν την ανατροπή πριν το ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μιλερ έκανε το 3-3. Η ισοπαλία κράτησε ένα λεπτό: Ο Τζιάνι Ριβέρα, ο επιθετικός της Μίλαν που είχε κατακτήσει το Κύπελο Πρωταθλητριών το 1969, ολοκλήρωσε εξαιρετικά προσπάθεια  του Μπονισένια και έβαλε την Ιταλία στον τελικό, η οποία έχασε από τη Βραζιλία με 4-1, σε ένα ακόμη αξέχαστο παιχνίδι.

 Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982: Ιταλία-Βραζιλία 3-2 
Ήταν η ημέρα που ο Πάολο Ρόσι τελείωσε το «jogo bonito» (όμορφο παιχνίδι) της Βραζιλίας, με τους Ζίκο, Σόκρατες, Φαλκάο, Σερέζο, Σερζίνιο. Οι Βραζιλιάνοι είχαν κερδίσει τους τέσσερις αγώνες τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ασταμάτητοι, καθ’ οδόν για το  τρόπαιο. Όμως η Ιταλία …μπήκε στο δρόμο τους.
Οι «ατζούροι» είχαν ιδρώσει για να φτάσουν στη δεύτερη φάση των ομίλων (είχαν ισοπαλία στα τρία παιχνίδια τους) αλλά είχαν «σταματήσει» την Αργεντινή του Μαραντόνα (2-1). Ο Πάολο Ρόσι, που είχε δεχθεί κριτική για την έλλειψη γκολ σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, έφτασε  σε ένα χατ-τρικ που άφησε το μεγάλο φαβορί εκτός Μουντιάλ σε ένα επικό απόγευμα (3-2).
Τρία γκολ του Ιταλού επιθετικού που άφησαν τα γκολ των Σόκρατες και Φαλκάο να μην έχουν σημασία. Ο Τζοφ έσωσε τον θησαυρό που είχε καταφέρει ο Ρόσι γκρεμίζοντας απροσδόκητα τη Βραζιλία. Και από τη Βαρκελώνη εκτοξεύτηκαν στον τίτλο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

 Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982: Γερμανία-Γαλλία 3-3 
Η άγρια σύγκρουση του τερματοφύλακα Τόνι Σουμάχερ με τον Πάτρικ Μπάτιστον, απέσπασε την προσοχή ενός κολοσσιαίου παιχνιδιού, του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982 που διεξήχθη στο «Sánchez Pizjuán». Μέχρι εκείνο το λεπτό 62, το σκορ ήταν 1-1. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός αποσύρθηκε με τρία σπασμένα δόντια και ένα μικρό κάταγμα στον αυχένα. Σε άλλη μια υπέροχη παράταση, η Γαλλία πήρε το προβάδισμα με τα γκολ των Τρεζόρ και Ζιρές. Η γερμανική απάντηση, με τα γκολ των Ρουμενίγκε και Κλάους Φίσερ, οδήγησε τη σύγκρουση στα πέναλτι. Στη διαδικασία, με το πλήθος της Σεβίλλης αφοσιωμένο στη Γαλλία, ο Στίλικε έχασε το τρίτο πέναλτι, ο Ντιντιέ Σιξ το τέταρτο. Μετά ο Μποσίς εκτέλεσε  σχεδόν στο κέντρο και ο Σουμάχερ έγινε από κακός…ήρωας.

 Προημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986: Αργεντινή-Αγγλία 2-1 
Ήταν η ημέρα  της «αθανασίας» του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Με το «χέρι του θεού» και το «γκολ του αιώνα». Αυτή η συνάντηση χαρακτηριζόταν ως…πόλεμος και όχι ως αγώνας, λόγω του παρασκηνίου της σύγκρουσης στις Μαλβίνες. Όλα έγιναν σε 5 λεπτά, μεταξύ 51′ και 55′. Ο Μαραντόνα ανέβηκε για να κυνηγήσει μια ψηλή μπάλα μπροστά στον Σίλτον. Το αριστερό της χέρι ανέβηκε στον ουρανό του Μεξικού, στο ύψος της τελευταίας από τις μπούκλες του. Η μπάλα έπεσε ακριβώς εκεί, και πέρασε τον Άγγλο τερματοφύλακα. Γκολ. Στη συνέχεια ο Μαραντόνα έμελλε να πρωταγωνιστήσει στο πιο διάσημο σλάλομ στην ιστορία. Ο Λίνεκερ στο 81′ πρόσθεσε λίγο συναίσθημα σε ένα αξέχαστο παιχνίδι.

 Ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014: Βραζιλία-Γερμανία 1-7
Η ήττα-συντριβή της Βραζιλίας από την Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 είναι ένα από τα παιχνίδια  που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη. Η μονομαχία ήταν για τους ημιτελικούς και τα γερμανικά γκολ έπεφταν το ένα μετά το άλλο σε ένα αξέχαστο «ποδοσφαιρικό λουτρό». Μόνο το πρώτο ημίχρονο έληξε με 0-5, που άφησε άφωνο το γήπεδο του Μινεϊράο. Η Γερμανία έγινε η ομάδα που σημείωσε τα περισσότερα γκολ σε ημιτελικό. Η μονομαχία συνδυάστηκε με το Maracanazo, αφού σίγουρα  έφερε σε τεράστια αμηχανία το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα