Ο Ερντογάν πάει Πράγα: Η Τουρκία βάζει πόδι στην Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Ο Ερντογάν αποδέχτηκε την πρόσκληση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επισημάνει ότι «με τις δραματικές συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέτωπα, συμφωνήσαμε να ιδρύσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα με στόχο τη συγκέντρωση χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου και την παροχή μιας πλατφόρμας για πολιτικό συντονισμό»

προσθέτοντας ότι «η φιλοδοξία είναι να φέρουμε τους ηγέτες κοντά σε ισότιμη βάση και να προωθήσουμε τον πολιτικό διάλογο και τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ώστε, από κοινού, να εργαστούμε για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της Ευρώπης στο σύνολό της».

Επίσης είχε αναφέρει ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η οικονομική κατάσταση, η ενέργεια, το κλίμα και η μετανάστευση και η κινητικότητα, ενώ δεν προβλέπεται επίσημο γραπτό αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Ερντογάν βάζει πόδι στην Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας

Αρχικά να υπενθυμιστεί ότι στις 9 Μαΐου ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΚΠ) με σκοπό να μην απομακρυνθούν οι χώρες που η ΕΕ δεν σκοπεύει να τις δεχθεί ως μέλη της, ενώ τους το είχε υποσχεθεί.

Ωστόσο, με παρέμβαση του Βερολίνου,αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα προσκλητήριο στάλθηκε και στην Τουρκία.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα αποτελεί ένα καινούργιο κατώφλι άτυπης εισόδου στην ΕΕ,  αλλά και της έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Μαξίμου βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε θίξει ακροθιγώς το εν λόγω ζήτημα κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, χωρίς να λάβει ξεκάθαρη θέση. Όμως, το ερώτημα επιζητά απαντήσεις που βαραίνουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Μπορεί  η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα χωρίς να λάβει κάποιο αντάλλαγμα;

Keywords
Τυχαία Θέματα