Στα εγκληματολογικά εργαστήρια η βόμβα που μπήκε στην έδρα των ΜΑΤ

Η αντιτρομοκρατική αναλαμβάνει τις έρευνες για τη βόμβα κοντά στη έδρα των ΜΑΤ, απέναντι από την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης. Εάν είχε εκραγεί, θα είχαν κινδυνεύσει φοιτητές, αστυνομικοί και πολίτες, ευτυχώς όμως εξουδετερώθηκε έγκαιρα. Είχαν προηγηθεί ηχογραφημένα μηνύματα που προειδοποιούσαν για έκρηξη.

Διαβάστε επίσης-Βόμβα στα ΜΑΤ: Σοκάρουν

οι πρώτες εικόνες – Ένα κιλό εκρηκτικής ύλης σε τάπερ

Τα υπολείμματα της βόμβας έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τα περαιτέρω ανάλυση, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η ανάλυσή στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας ενδέχεται να δείξει τους δράστες που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό μέρα μεσημέρι στην είσοδο της πολυτεχνειούπολης. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν έχει ομοιότητες με άλλους που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τρομοκρατικές οργανώσεις, καθώς η συνδεσμολογία παραπέμπει σε κάτι κανούργιο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος ο τόπος αλλά ούτε και ο χρόνος που τοποθετήθηκε αυτή η βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδί.

Περιμένουν την ανάληψη ευθύνης

Tην ίδια στιγμή προβληματισμός υπάρχει στην η ΕΛ.ΑΣ, καθώς ερευνούν εάν σχετίζεται το συγκεκριμένο χτύπημα με την οπαδική βία.  Παράλληλα ερωτηματικά προκαλεί πώς τοποθετήθηκε η βόμβα σε μια από τις πιο καλά φυλασσόμενη περιοχή στην Αθήνα. Οι αρχές δεν αποκλείουν να η βόμβα να έχει τοποθετηθεί από τρομοκρατική ομάδα, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης!

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα και το C4 που περιείχε η βόμβα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε μέσα σε τάπερ, αποτελούνταν απο ζελατοδυναμίτιδα, C4, δύο πυροκροτητές, και χρονοδιακόπτη, μια μεθοδολογία που συναντάται σπάνια.

Συγκεκριμένα η ζελατοδυναμίτιδα είναι μια φθηνή εκρηκτική ύλη την οποία συνήθως χρησιμοποιούν εργαζόμενοισε μεταλλεία και ορυχεία.

Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι ισχυρές και επικίνδυνες. Η ύλη καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια.

Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Σε ό,τι αφορά το C4 είναι υψηλής απόδοσης χημικό εκρηκτικό για στρατιωτική, κυρίως, χρήση. Eίναι χρώματος λευκού και η σύσταση του δεν έχει αλλάξει από το 1960.

Είναι πολύ ισχύρο κάτι το οποίο φαίνεται και από το συντελεστή αποτελεσματικότητας του που δείχνει ότι είναι 1.35 φορές πιο ισχυρό από αντίστοιχη ποσότητα ΤΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα