Στη ΝΔ φοβούνται πως δεν θα πετύχουν αυτοδυναμία – Τα σενάρια που τρομάζουν τον Μητσοτάκη

Με δύο απανωτά άρθρα η Καθημερινή φέρνει στο προσκήνιο την αγωνία που κοχλάζει στη ΝΔ για μη επίτευξη αυτοδυναμίας στις νέες εκλογές.

Μάλιστα στην ανάλυση που κάνει η «Κ» αναφέρονται και τα βασικά σενάρια που τρομάζουν το επιτελείο Μητσοτάκη και μπορεί να στοιχίσουν την αυτοδυναμία

στη Νέα Δημοκρατία.

Για τη Νέα Δημοκρατία το αρνητικότερο σενάριο είναι συνδυαστικό: πρώτον, να υπάρξει αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της μετά το «καθαρό αποτέλεσμα» των πρώτων εκλογών και να πέσει από το 40,7% που έλαβε στις 21 Μαΐου σε ποσοστό χαμηλότερο.

Υπάρχει, άλλωστε, και μια προσέγγιση που λέει πως στις εκλογές που έγιναν η Ν.Δ. έπιασε «ταβάνι» και δεν μπορεί να πάει παραπάνω, αλλά μόνο να μείνει στα ίδια ποσοστά ή να πέσει. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. χάσει κάποιο ποσοστό, η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Επιθυμία της Ν.Δ. είναι η επόμενη Βουλή να είναι πεντακομματική και να μείνουν εκτός Βουλής και πάλι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το κόμμα Νίκη που έφθασαν στο κατώφλι της εισόδου στη Βουλή.

Εάν συμβεί αυτό, τότε ο πήχυς της αυτοδυναμίας θα είναι περίπου στο 37,5%, ποσοστό που ακόμη και με πτώση η Ν.Δ. θεωρείται βέβαιο πως θα το φθάσει.

Εάν όμως μικρότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή, τότε ανεβαίνει ο πήχυς και μαζί μπορεί να υπάρξουν οριακές καταστάσεις.

Για κάθε μονάδα κόμματος που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχυς της αυτοδυναμίας ανεβαίνει περίπου 0,3%.

Αυτό σημαίνει πως εάν μπουν δύο κόμματα επιπλέον και η Βουλή είναι επτακομματική, τότε ο πήχυς θα ανέβει στο 39,3% και με οκτώ κόμματα –κάτι που πάντως δεν φαίνεται πιθανό– τότε θα προσεγγίσει το 40%.

Στις δύο ακραίες αυτές περιπτώσεις σημαίνει πως για τη Ν.Δ. υπάρχει ο κίνδυνος η αυτοδυναμία να χαθεί και να μην καταφέρει να πιάσει το όριο των 151 βουλευτών.

Συνεπώς, για την Πειραιώς ο διπλός στόχος δεν είναι μόνο να μην πέσει από τα ποσοστά της, αλλά να καταφέρει να αφοπλίσει τα μικρότερα κόμματα και να μην μπουν στη Βουλή. Ειδικά τη Νίκη, που κινείται σε πιο όμορο χώρο από την Πλεύση Ελευθερίας.

Σε ότι αφορά το καθαρά πολιτικό πλαίσιο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης είναι ενδεικτική η δήλωση κυβερνητικού στελέχους στην Καθημερινή πως οι «οι τόνοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλοί» καθώς «οι κάλπες άδειασαν ξανά και θα ξαναγεμίσουν στις 25 Ιουνίου».

Οι παγίδες, άλλωστε, για τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν και η στρατηγική για την αναχαίτισή τους έχει ήδη ξεκινήσει. Πρώτον, είναι ο κίνδυνος της αποσυσπείρωσης. Το αποτέλεσμα είναι τόσο καθαρό, που υπάρχει ο «φόβος» ένα κομμάτι των πολιτών να θεωρήσει πως το «παιχνίδι τελείωσε» και μπορεί να κινηθεί, στις δεύτερες εκλογές, σε κάποιο άλλο κόμμα ή στην αποχή.

«Η λογική πως ο Μητσοτάκης τώρα έχει κερδίσει οριστικά, δεν πρέπει να επικρατήσει», σημειώνει στην «Κ» κυβερνητική πηγή, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως δεν πρέπει να υπάρξει αποσυσπείρωση.

Το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα έχει σταυροδοσία και, ως εκ τούτου, οι βουλευτές δεν θα κυνηγάνε τον σταυρό, αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να χτυπήσουν καμπανάκια κινδύνου, καθώς είναι βέβαιο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας απαιτεί την επανασυσπείρωση όσων πήγαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή.

Επιπλεόν υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθεί όλη η πολιτική συζήτηση στο δεύτερο κόμμα και στην κυοφορούμενη μάχη στην Κεντροαριστερά, και να φύγει από την πρώτη γραμμή το διακύβευμα της αυτοδυναμίας και των όσων λέει η Νέα Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα