Moody’s: Αλλαγές στη μέθοδο πιστοληπτικής αξιολόγησης κρατών

Μετά την κριτική που δέχθηκε για τη μεθοδολογία του, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ζητεί απόψεις για τις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμόσει στην αξιολόγηση του αξιόχρεου κρατών, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Το 2011, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υπέστησαν σφοδρή κριτική για τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου που έκαναν, εξαιτίας των οποίων η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θεωρούν ότι οδηγήθηκαν στην προσφυγή τους σε προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το

ΔΝΤ. Οι επενδυτές αγνόησαν σε ποσοστό 56% τις αλλαγές στην αξιολόγηση που έκανε εφέτος ο Moody’s, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Επίσης να προστεθεί ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που εκτιμούσαν οι οίκοι Moody’s και Standard & Poor’s στο 53% των 32 περιπτώσεων που ανακοίνωσαν αλλαγές στην αξιολόγησή τους φέτος(υποβαθμίσεις, αναβαθμίσεις ή αλλαγές προοπτικής).

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, ο οίκος εκτιμά ότι θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και τους προβλεπόμενους κινδύνους για τις χώρες, προσθέτοντας ότι το σύστημα (αξιολόγησης) θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη θεσμική και δημοσιονομική ισχύ των χωρών. «Οι τροποποιήσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω αύξηση της διαφάνειας και της στραμμένης στο μέλλον προσέγγισης που ακολουθεί σήμερα η Moody’s» αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Η Moody’s διευκρίνισε ότι θα δέχεται απόψεις έως την 1η Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει οποιαδήποτε αναθεώρηση των αξιολογήσεων που έχει κάνει, όταν εφαρμοσθούν οι αλλαγές στη μεθοδολογία αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα