“Mr. Tsipras comes to Washington”

“Mr. Tsipras comes to Washington”… Αυτός είναι ο τίτλος της ανάλυσης που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Brookings αναφορικά με το περιεχόμενο, τις παραμέτρους και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου η θεαματική άνοδος στις κάλπες τάραξε τις διεθνείς

αγορές και του οποίου η προεκλογική ρητορική αύξησε τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά, για να συναντήσει Αμερικανούς αξιωματούχους, think τανκ, Ελληνοαμερικανούς και το ευρύ κοινό.

Το όνομα του κόμματός του, «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς», αγχώνει τους Αμερικανούς, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν ένα βιώσιμο σοσιαλιστικό κόμμα, πόσο μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται πιο αριστερά και από τους σοσιαλιστές. Ένας Αμερικανός, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε ιδιωτικώς, είπε ότι συμφωνήσαν με τα μισά περίπου από αυτά που είπε ο Έλληνας πολιτικός.

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε τέσσερα βασικά μηνύματα στο αμερικανικό κοινό. Τα δύο από αυτά βρήκαν θετική ανταπόκριση από το κοινό και τα δύο όχι.

Ως προς τα πρώτα, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πώς η πολιτική της λιτότητας που ακολουθεί η Ευρώπη έχει οδηγήσει σε υψηλή ανεργία, ενώ δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη η ανάπτυξη και οι θυσίες να μοιράζονται ισότιμα εντός της κοινωνίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με τον «δημοσιονομικό γκρεμό», όπου ψηφίστηκαν μέτρα δικαιότερης φορολόγησης με μεγαλύτερη επιβάρυνση των πλουσίων. Σκοπός του δεν είναι να ακυρώσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά να επαναδιαπραγματευθεί στη βάση μιας πιο σταδιακής πορείας προς την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Το δεύτερο σημείο, που επίσης βρήκε ανταπόκριση στο αμερικανικό κοινό, ήταν η προσπάθειά του να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν σχηματίσει τα διεθνή κοινά για το κόμμα του και γενικότερα την Αριστερά στην Ελλάδα.

Παρά τον παραδοσιακό αντιαμερικανισμό της ελληνικής Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θέλει να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις, αλλά και την κριτική, εμφανιζόμενος έτσι ως εγκάρδιος, ευγενής και πραγματιστής.

Τα δύο σημεία που δεν έπεισαν είναι πρώτον, η σιγουριά του ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωζώνη όσο και η ευρωζώνη την Ελλάδα και δεύτερον, η έλλειψη μιας σαφούς στρατηγικής για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σε σχέση με το πρώτο, δεν είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη φοβάται πλέον μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, καθώς το ελληνικό χρέος ανήκει σε επίσημους φορείς και όχι σε τράπεζες. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο Grexit δεν θα δημιουργούσε ιδιαίτερα προβλήματα.

Ως προς το δεύτερο, ο κ. Τσίπρας δεν παρουσίασε μια σαφή στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας, ενώ απέφυγε να συζητήσει επί του συγκεκριμένου για το πώς η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική. Απέρριψε την ιδέα ότι η ελληνική οικονομία είναι η τελευταία σοβιετική οικονομία της Ευρώπης, λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προχωρήσει γιατί δεν έχει μείνει τίποτα στο δημόσιο για να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είχε σκοπό να αποπροσανατολίσει από την συνενοχή των ολιγαρχών στο έγκλημα και τη διαφθορά.

Πολλοί στις ΗΠΑ ανησυχούν για το ποια θα είναι η πολιτική στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, τη στιγμή που τα πράγματα έχουν κάπως ηρεμίσει στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την ευκαιρία τους επόμενους μήνες να αποδείξει ότι ορισμός του ριζοσπαστισμού δεν είναι η «εξώθηση στην ανεργία ολόκληρης της χώρας, μόνο και μόνο για την κατάληψη της εξουσίας».

Αν από την άλλη καταφέρει να παρουσιάσει ένα θετικό όραμα για το μέλλον και έναν δίκαιο ρόλο εντός της ευρωζώνης, τότε το… ποτήρι του κόμματος αυτού μπορεί να γίνει περισσότερο από μισογεμάτο”, σημειώνει μεταξύ άλλων η ανάλυση για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα