Αποκλείστηκαν οι γυναίκες-υποψήφιες από τις εκλογές στο Ιράν

Αποκλείστηκαν οι 30 γυναίκες που είχαν δηλώσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου στο Ιράν, καθώς η συμμετοχή τους κρίθηκε αντισυνταγματική.

Παρόλο που οι γυναίκες έθεσαν υποψηφιότητα, οι πιθανότητες τους να επιτραπεί να λάβουν μέρος ήταν εξ αρχής ελάχιστες, ωστόσο γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές

και κάποιες έχουν εκλεγεί βουλευτές.

Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ασάφεια στο Σύνταγμα όσον αφορά την συμμετοχή των γυναικών στις προεδρικές εκλογές, η τελευταία απαγόρευση μοιάζει να μην αφήνει και πολλά περιθώρια για μια πιο χαλαρή ερμηνεία των διατάξεων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία, στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Ιούνιο.

Συνολικά 686 άνθρωποι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για την διαδοχή του. Η τελική λίστα θα ανακοινωθεί την Τρίτη, αλλά αυτοί που θα εγκριθούν εν τέλει θα είναι πολλοί λιγότεροι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2009, είχαν δηλώσει υποψηφιότητα 475 άτομα, εκ των οποίων η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας έδωσε έγκριση μόνο στους τέσσερις.

Keywords
Τυχαία Θέματα