Διαδήλωση εναντίον του Ολάντ στο Παρίσι

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν—παρά τη βροχή—στο Παρίσι σήμερα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Ημέρα της Οργής», για να απαιτήσουν την «παραίτηση του (προέδρου της δημοκρατίας της Γαλλίας, Φρανσουά) Ολάντ», όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές σε περίπου 17.000, ενώ οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι ο αριθμός τους έφθασε

τους 120.000, μάλλον υπερεκτιμώντας τον, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι διοργανωτές, μια ετερόκλιτη ομάδα κινημάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και καθολικών, κατήγγειλαν την «καταστροφική δράση» της κυβέρνησης η οποία «οδηγεί στην άβυσσο». Κάλεσαν τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να παραιτηθεί «αμέσως» προειδοποιώντας ότι «η “Ημέρα της Οργής” θα συνεχίσει να τον καταδιώκει στους δρόμους, πριν τον αποπέμψει μέσα από την κάλπη».

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν οικογενειακώς στην πορεία, φώναζαν επίσης συνθήματα όπως «όχι στο γάμο των ομοφυλόφιλων» και «έξοδος από την Ευρώπη, η Γαλλία είναι ένα έθνος». Στη συγκέντρωση έλαβαν επίσης μέρος υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου κωμικού Ντιεντονέ, μια παράσταση του οποίου απαγορεύθηκε πρόσφατα εξαιτίας του αντισημιτικού της χρωματισμού.

Ένας ομιλητής, που δεν ανέφερε πώς ονομάζεται, κατήγγειλε ότι ο Ολάντ είναι «πιο απασχολημένος με τις περιπέτειές του (. . .) από ό,τι με την ανεργία και την ελευθερία του γαλλικού λαού», αναφερόμενος στην αποκάλυψη του δεσμού του προέδρου της δημοκρατίας της Γαλλίας με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

Περίπου δέκα μαχητικές φεμινίστριες φώναξαν ένα προσβλητικό σύνθημα στους διαδηλωτές, πριν συλληφθούν από την αστυνομία, ενώ μετά το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες νεαρούς που πέταξαν διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών της αντιπολίτευσης απαίτησε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση να αρχίσει μια διαδικασία για την αποπομπή του Φρανσουά Ολάντ.

Αν και προηγουμένως είχαν εκφράσει ενδιαφέρον διάφορες οργανώσεις και συλλογικότητες για να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση αυτή, τελικά επέλεξαν να απέχουν, ενώ και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να πάρει μέρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα