Δήμευση αδρανών καταθέσεων για χορήγηση επιδομάτων

“Χέρι” στις ανενεργές καταθέσεις προς όφελος των ευπαθών ομάδων βάζει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση τη Δευτέρα.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χθες στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από περίπου 3 εκατ. Αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς, εθνικά κληροδοτήματα και σχολάζουσες κληρονομιές θα χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Ειδικότερα για τις αδρανείς καταθέσεις, θα επιτρέπεται η χρήση τους “αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς

σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νόμιμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης 20ετίας”. Ως αδρανείς καταθέσεις θα θεωρούνται εκείνες στις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία κίνηση επί μία 20ετία. Πριν από την εκμετάλλευση των καταθέσεων από το Δημόσιο, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη αδρανούς λογαριασμού, τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωση της εικοσαετίας.

Από την αξιοποίηση των τριών αυτών πηγών κεφαλαίων εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, σε σύνολο αναξιοποίητων κεφαλαίων τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η αναμενόμενη διάταξη για την καταβολή προσωρινής σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους, με την υποβολή της αίτησης, με στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα στοιχειωδών αναγκών των δικαιούχων σύνταξης, καθώς ο χρόνος καταβολής της οριστικής σύνταξης κυμαίνεται από 9 μήνες έως και 2 έτη.

Η διάταξη προβλέπει ότι με την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση ο δικαιούχος θα λαμβάνει ως προσωρινή σύνταξη “ποσό ίσο με το 50% του βασικού μισθού κλιμακίου, το οποίο θα προσαυξάνεται με το 50% του τυχόν καταβαλλόμενου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας”.

Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται και η τελική εκκαθάριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα