Εδώ (;) Πολυτεχνείο… 39 χρόνια μετά

«Το Πολυτεχνείο ζει!» είναι το διαχρονικό σύνθημα που ακόμα ηχεί στα αυτιά μας και σημαίνει αυτομάτως την απάντηση ενάντια στον φασισμό. Το μήνυμα της αυτοθυσίας των φοιτητών του ιδρύματος στα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 είναι επίκαιρο, σήμερα, πέρα από κάθε άλλη φορά. Ο φασισμός, λόγω των ειδικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, βρίσκει τρόπο και μέσο έκφρασης. Η δική μας στάση θα τον αποδυναμώσει ή αντίστοιχα θα τον ανδρώσει.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου όρθωσαν ανάστημα στο στρατιωτικό καθεστώς που άρπαξε

την εξουσία με τη βία και τα όπλα το 1967 και επέβαλε χούντα στη χώρα. Τα βασανιστήρια, οι εξορίες και οι δολοφονίες των αντιφρονούντων αποτελούν μαύρη σελίδα στην ιστορία αυτού του τόπου. Με την ανοχή των ισχυρών του κόσμου, η χώρα βίωσε μία δικτατορία των στρατιωτικών δυνάμεων. Η νεολαία της Ελλάδας δεν μπορούσε αμέτοχη να παρατηρεί τα γεγονότα. Επαναστάτησε και μαζί της παρέσυρε και τον υπόλοιπο λαό. Ένας αγώνας με θυσίες και αίμα που έφερε όμως αποτέλεσμα και επανέφερε τη δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Η γνωστή όμως ως «γενιά του Πολυτεχνείου» με τα χρόνια λοξοδρόμισε. Πολλοί από εκείνους τους φοιτητές, πήραν στα χέρια τους την εξουσία, άσκησαν ή ασκούν εξουσία, και ήρθαν με τις πράξεις τους κόντρα σε όσα υποστήριζαν την εποχή των γεγονότων του ’73. «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»! Πάγια αιτήματα του λαού, ζητήματα στη σημερινή εποχή, θέτονται σε αμφιβολία σήμερα. Ανεργία στα ύψη, οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σχολεία που κλείνουν, παραπαιδεία αλλά και απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω επίσκεψης ξένων ηγετών, αστυνομική βία και πρωτόγνορα μέτρα καταστολής εκεί που δεν χρειάζονται. Διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Σε αντιπαραβολή, ένας λαός που ασφυκτιά από τα νέα μέτρα. Που οργίζεται, αγανακτεί, διαδηλώνει. Μια κοινωνία που αγωνιά υπό την απειλή  των απολύσεων και βρίσκεται σε έναν διαρκή αναβρασμό.  Μια Ευρώπη που επιμένει εγωιστικά σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή!

Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης το ακαδημαϊκό ίδρυμα της Πατησίων θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για τον κόσμο. Ένα γαρύφαλλο στο μνημείο του ιδρύματος, φόρος τιμής στα νεανικά κορμιά που αντιστάθηκαν ηρωικά στις χουντικές δυνάμεις της εποχής. Πηγή έμπνευσης της σημερινής νεολαίας και παραδειγματισμού για ανάλογες περιπτώσεις. ‘Οποτε, όταν και εάν κριθεί αναγκαίο για το καλό της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα