Ελαστικοποίηση του μέτρου για τα βιβλία εσόδων – εξόδων των αγροτών προανήγγειλε ο Τσαυτάρης

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία θα αφορά επιμέρους ζητήματα, που θα ελαστικοποιούν το μέτρο για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, πρόκειται να εκδώσει ακόμα και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών, προανήγγειλε σήμερα από την 25η Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Επισήμανε ότι ο διάλογος μεταξύ του ιδίου και των αγροτών, αλλά και με τους αρμόδιους στο υπουργείο Οικονομικών, είναι συνεχής και στόχο όλων αποτελεί η ομαλή και

δίκαιη εισαγωγή στο μέτρο. Γι αυτόν τον λόγο, όπως διευκρίνισε, λαμβάνονται υπόψιν, στην τελική διαμόρφωση, όλα τα ζητήματα που θέτουν οι γεωργοί, πολλά εκ των οποίων γίνονται και αποδεκτά. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί εάν τελικά το ποσό των 10.000 ευρώ θα είναι η οροφή του ετήσιου τζίρου, βάσει του οποίου κάποιος αγρότης θα πρέπει να τηρεί βιβλία εσόδων-εξόδων. Πάντως, ο υπουργός επισήμανε πως με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι νέο, αποφασίστηκε, όσοι είναι κάτω του ορίου των 10.000 ευρώ ετήσιο τζίρο να συμπληρώνουν μια φορά του έτους τα βιβλία, και όσοι είναι άνω να το πράττουν δύο φορές το χρόνο. Στόχος είναι, όπως διευκρίνισε, να «δούμε πώς θα λειτουργήσει το μέτρο και στη συνέχεια θα διευκρινιστεί εάν θα γίνεται κάθε μήνα, ή κάθε δύο μήνες».

Για τα θέματα που έθεσαν παραγωγοί στον κ. Τσαυτάρη στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη και έκανε αποδεκτά το υπουργείο Οικονομικών χθες το βράδυ, μίλησε επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως είπε, το υπουργείο Οικονομικών άναψε το πράσινο φως σε αίτημα των αγροτών να υπάρχει ένα εύρος τιμών της τάξης των 500-100 ευρώ γι αυτούς που θα κρατούν, ή όχι, βιβλία εσόδων-εξόδων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι αγρότες επισήμαναν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν εξαρχής ούτε το σύνολο της παραγωγής τους, αλλά ούτε και την τιμή που θα πωλήσουν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν αν ο ετήσιος τζίρος τους υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, που έχει τεθεί ως όριο ή όχι, προκειμένου να τηρήσουν βιβλία εσόδων-εξόδων. Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι συνεπής, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον αγροτικό κόσμο.

Συνυπολογίζοντας αυτά τα θέματα, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης, το υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτό το αίτημά τους να υπάρχει ένα εύρος τιμών, το μέγεθος του οποίου θα γνωστοποιηθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Περαιτέρω οι αγρότες ανέφεραν ότι εάν τα βιβλία εσόδων-εξόδων μείνουν ως βιβλία εσόδων-πληρωμών, τότε μένουν έξω κάποιες δαπάνες του γεωργού, όπως μεταξύ άλλων απόσβεση μηχανημάτων και παγίων που μπορούν να φθάνουν ως και 1000 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει απόδειξη γι αυτήν την εξέλιξη. Δεδομένου ότι το αίτημά τους να θεωρούνται και αυτά έξοδα, είναι λογικό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να το κάνει και αυτό αποδεκτό, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη.

Για το θέμα του πετρελαίου, κάποιοι αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν δικό τους μηχάνημα για να οργώσουν το χωράφι τους και τη δουλειά αυτή την αναθέτουν σε κάποιον άλλο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι αυτός που οργώνει το χωράφι θα πρέπει να παρέχει δελτίο παροχής υπηρεσιών και να το εντάξει στα βιβλία εσόδων-εξόδων έτσι ώστε να του δικαιολογηθεί το πετρέλαιο που χρησιμοποίησε για δουλειά συναδέλφου του, ή θα πρέπει ο ίδιος ο γεωργός που προσέλαβε τον προαναφερόμενο, να ενσωματώσει την απόδειξη στα δικά του βιβλία εσόδων-εξόδων.

Σχετικά με το θέμα πωλήσεων και ΦΠΑ, ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε ότι πολλοί αγρότες ανήκουν είτε σε ομάδες, είτε σε συνεταιρισμούς, οι οποίοι και διαχειρίζονται τα δύο θέματα και έτσι αποφασίστηκε αυτοί να τα αναλαμβάνουν κιόλας.

Για το ποσό που πληρώνει ο αγρότης στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να ασφαλίσει τη σοδειά του από, μεταξύ άλλων, χαλάζι ή παγετό, δεν παίρνει απόδειξη, αλλά κάνει μια υπεύθυνη δήλωση ασφάλισης ότι ο οργανισμός θα πάρει τα χρήματα, όταν ο γεωργός θα λάβει την επιδότησή του. Τη δαπάνη λοιπόν αυτή ο αγρότης θα τη δικαιολογεί στα βιβλία του με την υπεύθυνση δήλωση ασφάλισης, που αποστέλλει στον ΕΛΓΑ.

Καταλήγοντας ο ίδιος έστειλε μήνυμα στον αγροτικό κόσμο «είμαστε στην ίδια πλευρά, ακούμε τις εμπειρίες σας και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις». Επανέλαβε, εξάλλου, ότι με την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα λυθούν πολλές στρεβλώσεις, όπως ελληνοποιήσεις, εικονικά ή πλαστά τιμολόγια, υπερβολές στην επιστροφή ΦΠΑ και ορθή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρελαιοειδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα