Wifo για Ελλάδα: Δεν σωθήκατε ακόμα, τι πρέπει να κάνετε

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας «Wifo», η μπόρα για την Ελλάδα δεν πέρασε:

«Η υπόνοια που αφέθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας τον Ιανουάριο, ότι η χώρα άφησε δήθεν πίσω της τα χειρότερα, χωρίς μια αλλαγή πορείας της σταθεροποιητικής πολιτικής και χωρίς ισχυρότερες επενδυτικές βοήθειες και απευθείας επενδύσεις στην Ελλάδα

δεν μπορεί να γίνει κατανοητή», αναφέρει ο επικεφαλής της Wifo, Karl Aiginger, σε επίκαιρή έκθεση για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Πιστεύω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», είπε στο τέλος Ιανουαρίου ο Γιώργος Προβόπουλος.

Παρόλα αυτά, ο Aiginger θεωρεί αδύνατη μια αλλαγή τάσης χωρίς μεταβολή στην στρατηγική και δίχως βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους. Και η ίδια η Ελλάδα, θεωρεί, θα πρέπει να δράσει ενεργητικότερα και να δημιουργήσει ανταγωνιστικές υποδομές στην βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών, να παρατείνει την τουριστική περίοδο και να συνδυάσει τις προσφορές με παροχές στον τομέα της υγείας.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Wifo αναφέρει ότι θα πρέπει να συντελεσθούν μεγάλες αλλαγές στις διοικητικές δομές της Ελλάδας και να μεταρρυθμισθεί το φορολογικό σύστημα. Η νεολαία και οι γυναίκες θα πρέπει να αναλάβουν έναν ενισχυμένο ρόλο στην διοίκηση, την πολιτική, την οικονομία και ιδίως στην διαδικασία μεταρρύθμισης.

«Πυρήνας της στρατηγικής ανάπτυξης πρέπει να είναι η επιτάχυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, το να καταστούν θελκτικές οι απευθείας επενδύσεις (π.χ. μέσω της δημιουργίας βιομηχανικών ζωνών κοντά στα λιμάνια), η κατασκευή βιομηχανικών δικτύων (π.χ. στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών) ή η πρόκριση της χρησιμοποίησης αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας».

Η συμβολή της Αυστρίας σε όλο αυτό θα μπορούσε να είναι, εκτός από την διοικητική βοήθεια και την παροχή συμβουλών, η προσωρινή απασχόληση εργατικού δυναμικού από την Ελλάδα. Ενόψει της υψηλότατης ανεργίας, κάτι τέτοιο δεν θα συνιστούσε, κατά τη γνώμη του, «κλοπή» των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας. Η επιστροφή τους μετά από τρία έως πέντε χρόνια θα μπορούσε να συνδυαστεί με πρωτοβουλία για την ίδρυση επιχειρήσεων, πιθανώς με Αυστριακούς εταίρους, έτσι ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να προωθηθούν ταυτόχρονα και οι αυστριακές εξαγωγές. «Κάτι τέτοιο θα ήταν Win-Win-Situation και για την Αυστρία και για την Ελλάδα», όπως αναφέρει ο Karl Aiginger.

Ο επικεφαλής της Wifo επισημαίνει ακόμα την ανάγκη η ανάπτυξη να τονωθεί και με μέσα της Ε.Ε., με την επικέντρωση κεφαλαίων κατά την επόμενη περίοδο σε χώρες της περιφέρειας, αλλά και την ταυτόχρονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εξόδου τραπεζικών καταθέσεων. Τέλος τονίζει:

“Είναι αναποτελεσματικό να δίνουμε οικονομική στήριξη με δάνεια και εγγυήσεις κρατικών ομολόγων και ταυτόχρονα να μην εξαντλούνται τα διαρθρωτικά μέσα ή ο μηχανισμός παροχής δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λειτουργεί υπερβολικά αργά”, προσθέτοντας ότι για το 2013 έχει κρίσιμη σημασία για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα