Η απάντηση Κούρκουλα στην Ντόρα για τον αγωγό ΤΑΡ

Μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα και που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις ξένες αγορές σε αυτήν την κρίσιμη οικονομικά φάση, θα είναι η δημιουργία του Διαδριατικού αγωγού ΤΑΡ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στηρίζοντας το πρωί στη Βουλή την κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας αναφορικά με τον αγωγό φυσικού

αερίου.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός προηγήθηκε μια εξαιρετική κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών και των Διπλωματικών Αρχών, ιδίως σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, για να υπάρξει μια ευμενής ουδετερότητα απέναντι στην προοπτική κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Ο κ. Κούρκουλας δεν δίστασε να δηλώσει την έκπληξη του για όσους αμφισβητούν την μεγάλη κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Τον Ιούλιο του 2012 υπήρχε συντριπτική υποστήριξη για τον Δυτικό Ναμπούκο όλων των διεθνών παραγόντων. Κατορθώσαμε σε ελάχιστο χρόνο να έχουμε τουλάχιστον μια ευμενή ουδετερότητα των Βρυξελλών αν και ο ευρωπαίος επίτροπος είχε εκφραστεί με τρόπο άκομψο υπέρ του Δυτικού Ναμπούκο και βγήκε χαιρέτισε την υπογραφή της διακρατικής σύμβασης στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε διπλωματική κινητοποίηση και μάλιστα ισχυρή. Το αποτέλεσμα της αλλαγής των δύο διεθνών παραγόντων (Βρυξελλών και Ουάσιγκτον) δεν είναι τυχαίο. Δεν γνωρίζω αν αυτό θα είναι αρκετό για να εξασφαλίσουμε αυτόν τον αγωγό αλλά όταν κάτι δεν το πετυχαίνουμε δεν σημαίνει ότι φταίμε εμείς που δεν κάναμε κάτι. Το Υπουργείο σε αντίθεση με τις αιχμές έκανε εξαιρετική κινητοποίηση και κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την ευμενή ουδετερότητά τους», επέμεινε ο κ. Κούρκουλας.

Αιχμές από Μπακογιάννη

Νωρίτερα η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είχε διατυπώσει σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν κινήθηκε καθόλου μα καθόλου προς την κατεύθυνση μεταφοράς του Αζέρικου αερίου μέσω της Ελλάδας. Διατύπωσε ταυτόχρονα την απορία της γιατί ενώ είχε συζητηθεί στο παρελθόν ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε 1 δις κυβικά από το Αζέρικο αέριο και συνομιλούσε πάντα με αυτό το δεδομένο σήμερα δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε επίσης αιχμές γιατί ενώ «οι Αλβανοί καιγόντουσαν γι΄ αυτή τη συμφωνία και ήταν μια ευκαιρία να πατήσουμε πόδι στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων συνόρων με την Αλβανία», σήμερα «ο κύριος Μπερίσα κάνει σα να μην συμβαίνει τίποτε, σφυρίζει αδιάφορα και βλέπουμε να ακυρώνονται επισκέψεις ή να μειώνεται η πίεση προς την Αλβανική κυβέρνηση και αυτό δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι είναι πολύ κακή η μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών στο κείμενο που καλείται να κυρώσει η Βουλή ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι είναι εκείνο που ευθύνεται για την καθυστέρηση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και αν πίσω από τις καθυστερήσει βρίσκονται διπλωματικές πιέσεις για τις οποίες πρέπει αν ενημερωθεί η Βουλή.

Να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών για τους χειρισμούς τους στην ενεργειακή στρατηγική ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζητώντας να ενημερωθεί ποιος ευθύνεται που το «η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος» κατέστη το «συντομότερο ανέκδοτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα